TRAMP PROGLAŠEN KRIVIM! Američki sud doneo odluku

 TRAMP PROGLAŠEN KRIVIM! Američki sud doneo odluku

Foto: Srbija Danas

Porota odlučila da je Donald Tramp silovao E. Džin Kerol tokom 1990-tih godina. Trampu je suđeno po tužbi Kerolova (79) tvrdi da ju je bivši predsednik SAD silovao u njenoj svlačionici u radnji “Bergdorf Gudman” 1996. godine.

Presuda je prvi put označila bivšeg američkog predsednika kao seksualnog predatora. Ali pošto je to rezultat građanskog, a ne krivičnog postupka, jedina pravna sankcija sa kojom će se Tramp suočiti je finansijska.

Porota od šest muškaraca i tri žene takođe je utvrdila da je Tramp povredio Kerol i oklevetao je, dodelivši joj odštetu od pet miliona dolara. Tramp negira optužbe da je silovao Kerolovu u robnoj kući na Menhetnu sredinom 1990-ih.

U poslednjem trenutku došlo je do problema zbog objave bivšeg predsednika na društvenim mrežama u kojoj je tvrdio da mu nije dozvoljeno da se “brani”. Trampu je dozvoljeno da svedoči, ali njegovi advokati nisu podneli prijavu do roka koji je sudija odredio u 17 časova u nedelju.

Foto: Profimedia

Na “Truth Socialu”, Tramp je napisao: “Čekajući odluku porote o lažnoj optužbi u kojoj meni, uprkos tome što sam trenutni politički kandidat i predvodim sve ostale u obe stranke, nije dozvoljeno da govorim niti da se branim.”

Dodao je da će se “žaliti na protivustavno ućutkivanje mene, kao kandidata, bez obzira na ishod”.

Na sudu advokatica Kerolove Roberta Kaplan rekla je da je za Trampa “problematično” što je objavio da mu nije dozvoljeno da svedoči kada je u stvari mogao. Zamolila je sudiju Kaplana da kaže poroti da je Tramp imao priliku da dođe na sud, ali je odustao.

Sudija Kaplan je rekao: “Ovde se bavimo onim čime se bavimo” i rekao da ne želi da daje dalje komentare. Trampov advokat Džo Takopina rekao je sudu da ne postoji “ništa što bi zahtevalo instrukcije” poroti u toj objavi.

Trampa je više od dvadesetak žena optužilo za seksualno zlostavljanje ili napad, ali je to do sada bio jedini slučaj koji je završio pred porotom.

Foto: Profimedia

Kerol (79) ga je tužila za zlostavljanje prema Zakonu o preživelim odraslim osobama, usvojenom u Njujorku, koji je dozvoljavao rok od godinu dana za tužbe za seksualne napade koji su se odavno desili.

Njena tvrdnja za klevetu zasnovana je na izjavama Trampa (76) kada je bio predsednik i objavama na “Truth Social”, njegovoj sopstvenoj društvenoj mreži na kojoj ju je nazvao lažovom.

Tokom dve nedelje porota od šest muškaraca i tri žene čula je emotivna svedočenja. Kerolovu je zastupala advokatica visokog profila Roberta Kaplan, jedan od osnivača Fonda za pravnu odbranu “Time’s Up”, koji je pomogao u zastupanju žrtava uznemiravanja na radnom mestu i koji je nastao nakon pokreta “MeToo”.

Foto: Profimedia

Rekla je poroti da je bila na odlasku iz “Bergdorf Gudmana” kada je videla Trampa kako ulazi. “Hej, ti si ta kolumnistkinja saveta”, rekao joj je. Ona je uzvratila: “Hej, ti si onaj tip za nekretnine”.

U to vreme Kerol je bila medijska slavna ličnost zahvaljujući svojoj kolumni sa savetima u časopisu “Elle”, “Ask E. Jean”, i njenoj istoimenoj kablovskoj TV emisiji.

Tramp ju je zamolio da mu pomogne da izabere poklon za devojku i posle neke “zaigrane zafrkancije” popeli su se na šesti sprat u odeljenje za donje rublje. Kako je Kerol rekla, mislila je da je cela stvar bila “zabavna njujorška priča”, koja je postala još zabavnija kada joj je Tramp rekao da isproba providni bodi. Situacija je ubrzo ekslirala, “i odjednom je postalo mračno”, rekla je Kerolova na suđenju. Kako je dodala, Tramp je zatvorio vrata i gurnuo je uza zid.

“Odgurnula sam ga nazad, a on me je gurnuo uza zid i lupio me glavom. Stavio je rame uz mene i držao me uza zid.”

Rekla je da nije mogla da vidi Trampa dok je prodirao u nju, ali je “sigurno mogla da oseti taj bol”. Nakon što se izborila sa njim, istrčala je napolje i pozvala prijateljicu Lizu Birnbah, novinarku, koja joj je rekla da ode u policiju.

Kerol je razgovarala i sa Kerol Martin, bivšom televizijskom voditeljkom, koja joj je rekla da ćuti jer će je Tramp “sahraniti”. Upravo to je radila 20 godina do 2019. godine kada je on postao predsednik i napisala memoare u kojima ga je prvi put javno optužila.

Sudija Luis Kaplan dozvolio je drugim tužiocima da svedoče u onome za šta se Kerolova nadala da predstavlja obrazac Trampovog ponašanja.

Prvo je svedočila Džesika Lids, koja je tvrdila da ju je Tramp opipao u avionu od Teksasa do Njujorka 1979. godine. Nataša Stojnof, novinarka, ispričala je žiriju kako ju je Tramp pipkao i ljubio u privatnoj sobi svog imanja na Floridi dok je tamo bila na fotografisanju 2005. kako bi obeležila prvu godišnjicu njegovog venčanja sa suprugom Melanijom.

Advokat Kerolove Šon Krouli rekao je poroti da su u ovom slučaju “tri žene i jedan jasan obrazac”.