“TRAJAĆE DOK NE ISPUNE CILJEVE” Stručnjaci otkrivaju: Evo odakle dolaze PRETNJE SRBIJI i dojave o BOMBAMA

 “TRAJAĆE DOK NE ISPUNE CILJEVE” Stručnjaci otkrivaju: Evo odakle dolaze PRETNJE SRBIJI i dojave o BOMBAMA

Foto: Srbija Danas/Shutterstock

Dojave o bombama uznemirile su javnost Srbije.

Nešto pre 16 časova, juče, je stigao novi preteći mejl u kome se navodi da je postavljen eksploziv na čak 45 lokacija u Srbiji.

U njemu je navedeno da je napravljeno 500 kilograma plastičnog eksploziva, te da će sve bombe eksplodirati oko 17 sati.

Sve lažne dojave o podmetnutim bombama upućene su sa servera u inostranstvu. Kako kaže izvor, pretpostavka je da je reč o vidu pritiska na našu zemlju zbog neuvodjenja sankcija Rusiji.

Gosti Kurir televizije koji su govorili na ovu temu bili su Miroslav Bjegović, profesora bezbednosti Univerziteta “MB” Beograd i advokat Predrag Savić.

Miroslav Bjegović, profesor bezbednosti Univerziteta “MB” Beograd je na Kurir televiziji istakao da misli da iza lažnih dojava stoje zapadni centri moći i strane obaveštajne službe, dok advokat Predrag Savić predlaže strože kazne za ovakva dela.

Foto: Srbija Danas

– Veliki je problem u tome što upravo glavni kreatori napada na Srbiju jesu upravo Zapadni centri moći iza kojih upravo stoje obaveštajne službe, koje specijalnim ratom hibridnim delovanjem i nekonvencionalnim metodama na ovom prostoru žele da ostvare političke ciljeve, a to je da se Rusiji uvedu sankcije. Ono što je opasno je to što će ovakvi pritisci verovatno potrajati dok i ako se ispune njihovi ciljevi. Bez obzira što javnost ovo doživljava kao dezinformaciju, vrši se pritisak i stvara se osećaj straha i nesigurnosti – rekao je za televiziju Kurir Miroslav Bjegović, profesora bezbednosti Univerziteta “MB” Beograd.

Advokat Predrag Savić ističe da treba uvesti strože kazne za dela lažnog prijavljivanja, kao što su u ovakvim situacijama.

– U pitanju je krivično delo izazivanje panike i nereda iz člana 343 Krivičnog zakonika, gde je kazna od 6 meseci do 3 godine, a ako je delo izvršeno preko stredstava javnog informisanja onda je zaprećena kazna od 6 meseci do 5 godina. Predložio bih nosiocima zakonodavne i izvršne vlasti da se uvede posebno krivično delo koje bi moglo da se zove “krivično delo lažnog prijavljivanja“, slično kao što je ovaj slučaj, gde bi najmanja kazna bila od tri godine, gde ne bi bilo nanogice, uslovne kazne, ili smanjenja kazne. Te kazne još strože treba da budu u slučajevima kada imamo dizanje panike bolnicama ili školama. Ovo je pošast koja može da pogodi svaku državu u svetu. Država mora da pokaže ozbiljnost i da se uvede posebno krivično delo sa strogim sankcijama, pa da vidimo ko će se onda igrati – ističe advokat Predrag Savić.