TOTALNO BIZARNO! U ovoj zemlji gde je zaposleno dosta Srba, više se isplati lenčarenje, nego rad

 TOTALNO BIZARNO! U ovoj zemlji gde je zaposleno dosta Srba, više se isplati lenčarenje, nego rad

Foto: Profimedia

Nova zemlja Dembelija.

Većina Nemaca smatra da im se više ne isplati da rade s obzirom na sve veću državnu pomoć, pokazuje istraživanje javnog mnenja.

Prema anketi koju je za medije proveo institut INSA, 52 odsto ispitanih ne smatra da se rad isplati, 40 odsto misli suprotno, a osam odsto je odbilo da odgovori na pitanje.

U ponedeljak je pažnju javnosti privukla vest o tome da je magacioner iz Bad Oejnhausena na zapadu Nemačke dao otkaz nakon što je saznao za najnovije povećanje naknade za nezaposlene, pišu mediji.

Ta se pomoć po najnovijoj odluci vlade od 1. januara 2024. godine povećava za 61 euro, pa će za samca iznositi 563 evra mesečno. Tome bi trebalo dodati da država za primaoce pomoći preuzima sve troškove stanovanja i zdravstvenog osiguranja.

Magacioner koji je dao otkaz tvrdi da uz malo “rada na crno” i državnu pomoć mesečno može zaraditi više nego na poslu.

Dnevnik Bild je izračunao da zaposleni koji radi za minimalnu satnicu, koja trenutno iznosi 13,90 evra, zaradi oko 2.000 evra bruto i da mu nakon odbitaka za porez, penziono i zdravstveno osiguranje i nakon što plati stanarinu sa režijama ostane oko 600 evra, neznatno više od naknade za nezaposlene.

Najviše onih koji smatraju da se odlazak na posao više ne isplati su birači desno-populističke Alternative za Nemačku (AfD). Da se rad isplati smatraju birači stranaka vladajuće koalicije, Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Ministar finansija Kristijan Lindner je prošle nedelje rekao da povlastice ne bi smele da deluju obeshrabrujuće na one koji žele da rade.