TOTALNA PROMENA VREMENA U SRBIJI: Meteorolog otkrio šta nas čeka narednih sedam dana – da li nam stiže prava zima?

 TOTALNA PROMENA VREMENA U SRBIJI: Meteorolog otkrio šta nas čeka narednih sedam dana – da li nam stiže prava zima?

Foto: Srbijadanas/SASA DZAMBIC – SHUTTERSTOCK

Strujanja, vrlo visoke temperature i veoma česte padavine, tako bi ukratko mogla da se opiše prognoza na naredne dane, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić.

– Danas i tokom vikenda temperature će biti za oko 5 stepeni više od prosečnih (prosečna maksimalna temperatura za sredinu januara u Srbiji je od 1 do 5°C). U prvoj polovini sledeće sedmice očekuju se maksimalne temperature za 5 do 10 stepeni više od proseka, u sredu i za 12, ali će u četvrtak doći do zahlađenja, pa će sledećeg petka i vikenda biti hladnije, ali i dalje uz temperature za 3 do 5 stepeni više od proseka – najavljuje Đurić.

Prema trenutnim prognozama, prave zime nema ni narednih 7 dana, a i kada dođe do zahlađenja, sneg se očekuje samo na planinama.

– Planine su konačno nakon katastrofalne situacije u proteklih mesec dana dobile snežni pokirvač. On će se u dovoljnim količinama zadržavati na višim planinama do kraja meseca, iako se očekuje otapanje sredinom sledeće sedmice, ali ne i potpuno, dok se od narednog četvrtka očekuju nove snežne padavine.

Nažalost, sneg koji je prethodnih dana pao na nižim planinama, početkom i sredinom sledeće sedmice potpuno će se otopiti zbog vrlo toplog i kišnog vremena sa jakim južnim vetrom (reč je planinama sa nadmorskom visinom manjom od 1200 metara), ali se i na tim planinama od sledećeg četvrtka očekuje sneg, uz ponovno formiranje snežnog pokrivača. Planine poput Kopanika, Stare planien i drugih iznad 1500 metara imaće zasigurni snežni pokrivač do kraja meseca – kaže Đurić.