TOPOVI ŠIROM BRITANIJE PUCAJU NA DESET SEKUNDI: Kralj Čarls stigao u London – let pratilo više od 150.000 ljudi

 TOPOVI ŠIROM BRITANIJE PUCAJU NA DESET SEKUNDI: Kralj Čarls stigao u London – let pratilo više od 150.000 ljudi

Foto: Profimedia

Kralj Čarls stigao je avionom u vojnu bazu Northolt u blizini Londona iz Škotske kako bi se obratio naciji nakon smrti majke, kraljice Elizabete II.

Čarlsa, koji nosi tamno odelo i kravatu, i njegovu suprugu Kamilu dočekao je službeni auto kojim će se odvesti do Bakingemske palate, prenosi Rojters.

U glavni grad Velike Britanije on je doputovao iz dvorca Balmoral u Škotskoj.

Avion koji je prevozio kralja pratilo je preko 150.000 ljudi na veb stranici za praćenje letova FlightRadar24.

On bi trebalo da se obrati naciji u 18.00 sati po srednje-evropskom vremenu.

Čarls III zvanično će biti proglašen novim britanskim kraljem na sutrašnjoj ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent DŽejms u Londonu, saopštila je nešto ranije Bakingemska palata.

Foto: Shutterstock

Sastanak Pristupnog saveta, ceremonijalnog tela, počinje u osam časova po lokalnom vremenu i imaće dva dela – proglašenje novog monarha i potpisivanje kraljevske zakletve o očuvanju bezbednost Crkve Škotske, preneo je Rojters.

Tokom sutrašnjeg dana, predviđeno je i da parlament položi zakletvu kralju i izrazi mu saučesće zbog smrti majke, dosadašnje kraljice Elizabete II, a predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predsednicu vlade i glavne ministre, navode britanski mediji.

U međuvremenu, topovi širom Velike Britanije ispaljuju počasne plotune. Oni pucaju svakih 10 sekundi, i tako 96 puta, po jednom za svaku godinu kraljičinog života.

Foto: Profimedia

Građani širom zemlje ostavljaju cveće i odaju počast preminuloj kraljici

Pročitaj još