TMURNO, MAGLOVITO I HLADNO: Srpski meteorolog otkrio šta nas čeka u decembru i kada stiže topliji period

 TMURNO, MAGLOVITO I HLADNO: Srpski meteorolog otkrio šta nas čeka u decembru i kada stiže topliji period

Foto: Profimedia

Narednih dana biće tmurno uz slabe padavine, ana istoku i zapadu regiona ponegde je sneg moguć i u nešto nižim predelima.

Meteorolog Marko Čubrilo najavljuje da posle kraćeg zahlađenja, koje očekuje oko 5. decembra, verovatno sledi topliji period koji bi potrajao do oko polovine meseca, kada ima izgleda da zahladi.

– Narednih dana nad regionom biće umereno do znatno oblačno, često tmurno i maglovito. Povremenih padavina u obliku slabe kiše ili rosulje može biti uglavnom nad središnim, istočnim i zapadnim predelima do petka. Vetar će uglavnom biti slab, dok će u košavskom području povremeno biti umeren do pojačan istočni i jugoistočni – kaže Marko Čubrilo.

Dnevni maksumum biće do +1 na istoku Srbije do +10 na jugu regiona.

Početkom sledeće nedelje, oko 05. decembra Čubrilo očekuje prolazno pogoršanje uz padavine i kratkotrajno zahlađenje, ali naglašava da je veoma upitno hoće li do njega uopšte doći, a ukoliko dođe da li će biti dovoljno da donese pojavu kraktotrajnog snega ponegde u nizijama regiona. Svakako to za sada deluje vrlo prolazno.

Temperature u manjem padu i trebale bi se kretati od 0 do +7 stepeni Celzijusa.

Oko 06. decembra verovatno sledi građenje jakog anticiklonalnog bloka u oblasti Grenlanda i Islanda i to se često spominje kao potreban uslov za dolazak hladnoće nad naše predele.

Foto: Srbija Danas

– Međutim, prognostika je jako složena nauka i samo formiranje bloka nad ovim prostorom nikako nije garant da će hladnoća krenuti ka nama. Upravo se tako nešto i očekuje u periodu od 07. do oko 13. decembra. Tih dana snažan anticiklon će zahvatiti širi prostor Grenlanda, Islanda i okolinu Severnog pola. Nad ovim predelima će vazdušni pritisak možda biti i oko 1060Hpa. U isto vreme jak ciklon će se formirarti nad širim prostorom Skandinavije. Ovakav odnos baričkih sistema šalje hladan prodor daleko na zapad, preko Velike Britanije i severozapadne Evrope te će snega pre biti na Pirinejima nego nad Alpima. Naš deo Evrope bi se u tom periodu najverovantije našao u toplom sektoru prostranog ciklona i ka nama u jugozapadnom strujanju bi priticao vlažan i relativno topao vazduh – objašnjava meteorolog.

Tih dana bi uz južne vetrove i čestu kišu maksimumi mogli biti do +12 stepeni celzijusa.

Mogućnost zahalađenja nad našim delom Evrope se javlja posle 11. decembra, ali još ima jako mnogo rasipa među tim proračunima.

– Neki od njih već posle tog datuma postavlju anticiklon tako da ka nama kreće veća količina hladnog vazduha, dok drugi sve do oko 18. decembra drže relativno toplo jugozapadno strujanje. Kako su promene na simulacijima numeričkih modela ovih dana zaista jako velike, pouzdanost bilo kakve prognoze van okvira ke 5-6 dana je veoma mala – kaže Čubrilo.

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Očekuje i određeno zagrevanje stratosfere, ali ističe da još nije sigurno koliko će ono biti izraženo i hoće li uopšte dostići nivo zagrevanja potreban da se definiše SSW proces.

– Proračun srednjeročnog ECMWF pokazuje manju snagu i postojanost zapadnih vetrova u odnosu na ranije proračune i oni bi u narednih meseca dana često odlazili i u zonu gde bi bili slabiji od proseka, a dok se na to istom proračunu trenutno vidi održavanje anticiklonalne blokade tokom dužeg vremesnkog perioda uz mogućnost njenog postavljanja na taj način koji bi ka nama poslao vrlo hladan vazduh.