TAJNU PONEO SA SOBOM U GROB: Smrt Petra Gajića i danas je misterija – rođaci očajni “Ovo je greh i nebeski i zemaljski”

 TAJNU PONEO SA SOBOM U GROB: Smrt Petra Gajića i danas je misterija – rođaci očajni “Ovo je greh i nebeski i zemaljski”

Foto: Shutterstock

Najbliži srodnici domaćina Petra Gajića iz Donje Čađavice, čija je smrt već pune dve godine zagonetna, zvanično traže ekshumaciju

Ekshumacija će, kako očekuje rodbina, pokazati kako je zaista nastupila smrt jer, kako tvrde, postoje dokazi da je pred smrt, pored ostalog, gorela njegova pidžama. S druge strane, ističe rodbina pokojnog Gajića, u smrtovnici, piše da je smrt nastala “zbog karcinoma”:

– Sudski veštak medicinske struke, koji je pregledao Gajića sedam dana pre smrti, rekao je da nema šanse da je smrt nastupila zbog karcinoma. Ekshumacija je bitna i da se vidi da li je u kovčegu zaista telo preminulog Petra. Ovo utoliko pre što je od nas skrivano gde je bilo njegovo mrtvo telo dva dana i dve noći. Zna se dobro, mogu da posvedoče svi koji su bili na sahrani, ko je eksplicitno zabranio da se sanduk otvara. Mi najbliži nismo se ništa pitali.

Posle prijave srodnika policiji, pokrenuta je sveobuhvatna istraga. U Opštinskom javnom tužilaštvu (OJT) U Bijeljini su naveli da očekuju izveštaj policije o onome što bude, eventualno, ustanovljeno i što bi moglo da odredi dalji tok predmeta.

Malo ko veruje da je pokojnik sve što je za života stekao prepisao svojevoljno dvadesetogodišnjem komšiji. Nedoumicu kod mnogih otvara i činjenica da je Gajić preminuo samo nedelju dana nakon što je napisan testament čiji su svedoci dvojica mladića koji su tek postali punoletni.

– Da bi neko uzeo nasledstvo, čak i kada ima nesporan testament, ne može i ne sme ništa da pipne od imovine dok sud u ostavinskoj raspravi ne potvrdi nasleđe – kategorični su ovdašnji advokati.

– Ovde je naslednik, koji je prvo predstavljen kao unuk, pa se ispostavilo da nije ništa pokojniku, odavno rasprodao mnoge pokretne stvari. Nema nigde ni 134 skupocene ikone. Nešto, zaista, neviđeno u Semberiji.

I dok je “naslednik” proćerdao dosta imovine, pokojnik je jedini na seoskom groblju bez spomenika. Običaj je da se spomenik postavi najkasnije godinu dana posle smrti.

Petar je obespravio kćerku Milenu, koja je, po rečima “naslednika”, nedostojna. A, otac je, uz svoju, stavio i pločicu sa njenim imenom na ogradi seoske crkve.

ĆERKA MILENA IMA SVOJA PRAVA

 Ovo je greh, i nebeski i zemaljski, da Petrova ćerka Milena ne dobije ništa, a ona je njegova jedinica. Ima pravo, ako ništa drugo, na nužni deo, a u ovom slučaju na svu imovinu – kažu srodnici.