TAČNO JE ZNAO KOJI EKSPLOZIV DA KORISTI? Čovek koji je razneo zgradu u Smederevu bio u minerskoj jedinici – novi detalji tragedije

 TAČNO JE ZNAO KOJI EKSPLOZIV DA KORISTI? Čovek koji je razneo zgradu u Smederevu bio u minerskoj jedinici – novi detalji tragedije

Foto: Printscreen/Društvene mreže

Muškarac (56) koji je u četvrtak uveče izazvao eksploziju u stambenoj zgradi u Ulici Slobode 6 u centru Smedereva, bio je 1991. godine na ratištu, kao inženjerac, saznaje Informer.

On je 1991. godine, kao pripadnik JNA bio na ratištu u inženjerijskoj jedinici, tačnije u minerskoj jedinici. Zbog toga se pretpostavlja da je bio dobro upoznat sa vrstama i načinom upotrebe eksploziva i ubojitih sredstava. Prva pretpostavka koja se nameće kao zaključak je i da ekpsloziv koji je koristio u četvrtak uveče potiče sa ratišta, ali to ne može sa sigurnošću da se tvrdi. Reč je o 3-4 kilograma čistog eksploziva, koji ima veliku razornu moć – kaže sagovornik upućen u istragu.

Nakon što je građevinska inspekcija utvrdila da je zgrada bezbedna za čišćenje, stanari su se u nedelju organizovali i uz pomoć Vatrogasno-spasilačke službe i Gradske stambene agencije raščišćavali objekat i prostor oko njega.

– Zgrada je i dalje prazna, sada se čeka nalaz sudskog veštaka koga smo angažovali, koji treba da pokaže da li je objekat bezbedan za stanovanje, odnosno, da li je moguće saniranje štete i povratak stanara u svoje domove. Materijalna šteta je ogromna, nema stana koji nije oštećen. Na inicijativu stanara juče je pokriven krov, odnosno svetlarnik koji je potpuno raznesen prilikom eksplozije, tako da smo uspeli da izbegnemo plavljenje objekta zbog obilnih padavina koje su juče pogodile Smederevo. Ovo je za sve, i za mene kao profesionalnog upravnika i za nadležne službe grada, nesvakidašnja situacija, nemamo iskustva i reagujemo logično i ljudski u okolnostima koje su nas zadesile – kaže Biljana Đokić, profesionalna upravnica zgrade u kojoj se dogodila eksplozija. 

Dodaje da je Gradski štab za vanredne situacije u četvrtak uveče bio na terenu, da je stanarima ponuđen smeštaj, ali da su se oni samoinicijativno snašli i rasporedili kod rođaka i prijatelja. Na terenu su bile i sve druge javne službe, od Vodovoda, EPS-a, do JP “Grejanje”, koje je moralo da ispusti vodu iz sistema, jer su od siline eksplozije popucale cevi. Zgrada ima 24 stana i lokal u prizemlju.

– Laički, do 3. sprata objekat je koliko-toliko funkcionalan, kaže ona, ali su viši spratovi pretrpeli velika oštećenja – navodi upravnica. 

U Višem javnom tužilaštvu u Smederevu navode da je istraga o eksploziji u kojoj je jedno lice poginulo, a dva povređena, još uvek u toku.

– Sve činjenice u vezi sa ovim događajem se još uvek utvrđuju. Uviđaj jeste završen, ali predstoji dalji rad, odnosno veštačenje uzroka eksplozije, DNK veštačenje kako bi se sa sigurnošću utvrdio identitet stradalog lica, utvrđivanje motiva, porekla eksploziva koji je korišćen… Sve te radnje su u toku i još uvek se čekaju rezultati – rečeno je u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu.

Podsećamo, u četvrtak oko 20 sati i 30 minuta dogodila se eksplozija u stambenoj zgradi u Ulici slobode 6 kod Trga Karađorđev dud u centru Smedereva u kojoj je jedno lice stradalo, a dva su povređena. Detonacija izazvana aktiviranjem eksploziva u hodniku zgrade na petom spratu bila je toliko jaka da je odjeknula i na periferiji grada na Dunavu. O njenoj silini dovoljno govori činjenica da je krov objekta potpuno uništen, kao i gotovo svi stanovi u gornjem delu, do trećeg sprata, a oštećenja su vidljiva i u nižim delovima zgrade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *