SVE O SLUČAJU KOJI JE ZAVIO SRBIJU U CRNO: Kosta sejao smrt u školi na Vračaru – najsuroviji dečak ubica u istoriji sveta (FOTO)

 SVE O SLUČAJU KOJI JE ZAVIO SRBIJU U CRNO: Kosta sejao smrt u školi na Vračaru – najsuroviji dečak ubica u istoriji sveta (FOTO)

Foto: Srbija Danas

Kosta K. neće krivično odgovarati. Otac mu zadržan u policiji. Učenik mesec dana planirao zločin.

Dečak Kosta K. (14) iz Beograda, u sredu je rano ujutru u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, iz očevog pištolja ubio sedam drugarica, jednog druga i čuvara. U svom krvavom piru teško je povredio nastavnicu istorije i još šestoro učenika.

Prema poslednjim informacijama, dvoje mališana je u kritičnom stanju.

57

Istragom je utvrđeno da je Kosta K. isaplio čak 57 hitaca iz pištolja CZ99. Ruka mu nije drhtala, a prilikom privođenja je bio hladan, a žaljenje nije pokazivao. Za svega nekoliko minuta ubio je one sa kojima je provodio školske dane.

Plan

Krvavi pir započeo je u 8.40 sati. U ranac u školu doneo je 2 pištolja i 4 Molotovljeva koktela.

Na ulazu je ubio omiljenog čuvara Dragana i to sa razdaljine od 14 metara, a zatim, tri devojčice koje su dežurale. Jedna je sedela za stolom, druga stajala, a treća bila kod klavira. Nije im bilo spasa. Krvavih ruku nastavio je dalje. Ušao je u učionicu na prvom spratu. Tu je bila nastavnica istorije sa njegovim drugovima iz razreda. Bez griže savesti je pucao u nju, pa u decu. Njih 5 je na mestu izdahnulo. Šest je prevezeno u bolnicu.

Kosta K. je sve do detalja isplanirao. U njegovom stanu nađene su dve cedulje. Na jednoj mapa kretanja, a na drugoj imena dece. Sumnja se da je to radio mesec dana.

Roditelji o tome ništa nisu znali.

Foto: Srbija Danas

Izopšten

Načelnik policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić izjavio je da je Kosta K, koji je počinio masakr, to uradio jer je “bio izopšten iz društva”.

Kako su mediji objavili i njegov otac V.K. na saslušanju u policiji je rekao da se “njegov sin nije uklapao u društvo i da ga nisu prihvatili”.

Molotovljev koktel

Kosta  K. je rekao da je sam napravio Molotovljeve koktele, u nameri da napravi odbrambeni zid oko škole.

– Imao je i četiri Molotovljeva koktela i dva pištolja. Po njegovoj izjavi sam je to učinio i nije imao nameru niti želju sa tim Molotovljevim koktelima da bilo koje dete zapali, nego kako je rekao, da napravi jedan odbrambeni zid na ulazu u školu kako policija ne bi mogla da dođe, da pruži pomoć, jer bi imali određenu prepreku i barikadu kada bi mogao da izvadi okvir pištolja i isti spusti na pod – ističe Milić.

Foto: Srbija Danas

Poziv

Načelnik Milić je ponovio da je dečak sam pozvao policiju i obavestio ih o zločinu.

– Izjavio je da ga je u izvršenju toga uhvatio strah, panika i čudno disanje, i da mu je izgledalo da je ispravno da pozove policiju i prijavi. Prilikom privođenja rekao je da je “psihopata i da ga treba smiriti”  – objasnio je Milić.

Načelnik navodi da je rekao na samom izvršenju krivičnog dela da je čekao ovaj dan, da mu je tu najpovoljnije, jer su tu preko puta deca koja idu u školu i gde može sve da završi u jednom danu.

Oružje

Do pištolja je došao tako što je otključao očev sef. Žrtve je ubio iz pištolja CZ99.

– Puške i pištolje za koje imam legalnu dozvolu držao sam zaključane u sefu. Ne znam kako je otkrio šifru- rekao je V.K. na saslušanju u policiji.

Foto: Srbijadanas/Youtube printscreen Al Jazeera Balkans

Streljana

Za nevericu je podatak da je Kosta K. sa ocem već sa 12 godina išao u streljanu. Otuda i njegova velika preciznost. Žrtve je mahom gađao u glavu i većinom su svi ubijeni sa po jednim hicem. Policija utvrđuje u kojoj je streljani V.K. bio počasni član i ko mu je dozvolio da dete uvodi sa sobom.

Poslednji put je bio i streljani pre mesec dana.

Krivica

Kosta K. nije krivično odgovoran. Učenik se pre zločina o svemu raspitao, pa čak i o tome do kada je “dete”.

– On će 30. jula ove godini napuniti 14 godina što znači da po našem zakonu nije krivično odgovoran.

Telefoni i kompjuteri

Policija je prilikom hapšenja oca dečaka zaplenila nekoliko uređaja iz njegovog stana. Uzeti su kompjuteri i mobilni telefoni. Istraga pokazati šta je sve poslednih 30 dana “češljao” učenik.

Foto: Srbija Danas

Tužilaštvo 

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dečaka V.K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Prethodno su na licu mesta uviđaj obavili dežurni zamenici javnog tužioca Odeljenja za opšti kriminal i Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K.K. uzme izjava i da se obavi lekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti.

Takođe je naloženo da se od Koste K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vreme izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih prihoaktivnih supstnaci. Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnusnog zločina.

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović u svoje ime i u ime celog kolektiva VJT izrazio najiskrenije saučešće porodicama nastadale dece i radnika škole.

Više o pucnjavi u školi na Vračaru pročitajte OVDE.