SUTRA NOVE CENE GORIVA U SRBIJI: Poznato koliko ćemo plaćati dizel i benzin?

 SUTRA NOVE CENE GORIVA U SRBIJI: Poznato koliko ćemo plaćati dizel i benzin?

Foto: Shutterstock

Cena barela nafte tipa “brent” koju prate cene u Srbiji je na svetskim berzama pala sa 117 dolara od prošlog petka na današnja 113 dolara, što je pojeftinjenje od skromnih oko tri odsto.

Budući da maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama prate kretanja “crnog zlata” na globalnom trštu, ovo je glavni signal vozačima da mogu da očekuju eventualno blago pojeftinjnje evrodizela i benzina evro premijum BMB 95 od sutra na domaćim pumpama, pod uslovom da se do tada drastično ne promeni trend na svetskim berzama.

Tačan iznos novih cena ovih goriva biće poznat sutra do 15 časova, kada ga na svom sajtu objavi Ministartvo trgovine.

Aktuelne cene

Do tada je na snazi cenovnik od maksimalnih 203,5 dinara za litar evro dizela i 187 dinara za litar benzina BMB 95.

Podsetimo, Vlada Srbije je radi sprečavanja većih poremećaja na tržištu goriva i radi očuvanja životnog standarda stanovništva, 10. februara usvojila Uredbu o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama. Uredba je od tada bila produžena više puta, a prema poslednjim izmenama Uredbe ograničenje cena naftnih derivata je produženo do 30. juna ove godine.

Foto: Profimedia

U skladu sa Uredbom Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, Ministarstvo rudarstva petkom najkasnije do 13 časova, obračunava prosečnu veleprodajnu cenu ovih energenata i dostavlja je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje najkasnije do 15 časova utvrđuje i objavljuje najviše maloprodajne cene koje će važiti u narednih sedam dana.

Kako se formira maloprodajna cena

Najviša maloprodajna cena evro dizela, prema uredbi, dobija se kada se prosečna veleprodajna cena ovog derivata uveća za sedam dinara.

Isti način obračuna važi i za maksimalnu cenu evro premijuma BMB 95 – prosečna veleprodajna cene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećana za sedam dinara.