“SUBOTA ĆE BITI DAN PROMENE” Spremite se za naglo pogoršanje vremena, meteorolog Todorović nema dobre vesti

 “SUBOTA ĆE BITI DAN PROMENE” Spremite se za naglo pogoršanje vremena, meteorolog Todorović nema dobre vesti

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca i da li će biti iznenađenja u martu, otkrio je meteorolog Nedeljko Todorović za “Puls Srbije” na Kurir televiziji.

– Promenljivo vreme nas očekuje. Već smo ušli u proleće, međutim ono rano koje je izuzetno promenljivo zbog naglih otopljenja. Ovo su generalno tople temperature, a takvo vreme će biti prekidano sa kratkotrajnim, dnevnim ili dvodnevnim zahlađenjima. Takvo vreme je sasvim normalno u martu mesecu. Da podsetim, srednji datum za padanje poslednjeg snega je 21. mart. Dakle, neće biti iznenađenje ako vidimo još neku pahulju – rekao je Todorović.

Nastavio je da nas prvo zahlađenje očekuje već sutra.

– Subota će biti dan promene, dakle sa ovih plus 19, temperature će biti za oko 10 stepeni niže. Zahlađenje će biti praćeno severnim vetrom, pa će nedelja biti najhladniji dan sa oko 8 stepeni, što je ispod proseka za ovaj period. U toku noći biće snega u planinskim predelima, mala je verovatnoća da će ga biti u nižim predelima – dodao je meteorolog i najavio da će sledeće zahlađenje biti 15. i 16. marta.

Nakon toga, Todorović je rekao da se, bez obzira na spekulacije, klima nije uopšte promenila:

– Ljudima se čini da se klima menja. Te smene temperatura su karakteristične za našu klimu. Mogao bih da izvučem podatke, da je na današnji dan 1972. bilo 24 stepena ili još bolje, osmog marta 1920. godine bilo je čak 27 stepeni. Dakle, ništa se suštinski nije promenilo, promena u klimi nema.

Potom je komentarisao tvrdnje globalnih vremenskih prognostičara, da će sledeća godina biti najtoplija na zemlji ikad.

– U to ne mogu da verujem, prosto je nemoguće to predvideti. Vidi se da je u poslednjih 10 godina, temperatura na globalnom nivou u stagnaciji. Dakle, nema porasta, već stagnira. Da ne pričam o regionalnoj raspodeli, jer je negde temperatura zaista porasla, dok je negde opala. Doduše, na globalnom nivou, znači severna i južna hemisfera, temperatura je u stagnaciji. U naredne 2-3 decenije, temperatura bi trebalo da bude u blagom padu.