STRUČNJACI OTKRILI KLJUČNE DOKAZE: Brajanu Volšu nema spasa?!

 STRUČNJACI OTKRILI KLJUČNE DOKAZE: Brajanu Volšu nema spasa?!

Foto: Printscreen twitter/Mari Salaz/Cohasset Police

Američki pravni stručnjaci su istakli da će se slučaj Ane Volš bazirati na DNK tragovima i neposrednim dokazima.

Suđenje Brajanu Volšu (46) za ubistvo supruge Ane Volš (39) počinje 9. februara, a nema sumnje da će to biti u žiži javnosti i da će obe strane, i tužilaštvo i odbrana, osetiti svu težinu medijske pažnje.

Kako se bliži 9. februar kada počinje suđenje Brajanu Volšu, pa je tako američka televizija NBC posvetila dosta prostora ovom suđenju, konsultujući se sa ekspertima iz krivičnog prava, koji su izneli neke zanimljive činjenice.

Pravni stručnjaci sa Univerziteta Safolk navode da je istražiteljima bilo potrebno samo nekoliko nedelja da sakupe dovoljno dokaza za podizanje optužnice, ali nema sumnje da će sudski proces trajati mnogo duže.

– Mislim da su posvetili mnogo resursa u vrlo kratkom vremenskom periodu kako bi pokušali da sastave prilično snažan slučaj od posrednih dokaza za početak. I to ne znači da neće nastaviti sa istragom. U stvari, još uvek moramo da prođemo kroz proces velike porote, koji može biti ili samo predstavljanje dokaza ili takođe istražno sredstvo da bismo saznali više informacija – rekao je profesor Kris Dirborn, sa Univerziteta Safolk.

S obzirom da je tužilaštvo iznelo neke uznemirujuće tvrdnje, da je suprug raskomadao telo Ane Volš, i tako ga se oslobodio, na šta se Brajan izjasnio da nije kriv. Telo žrtve, Ane, nije pronađeno, što znači da će se slučaj oslanjati na DNK tragove i posredne dokaze, uključujući listu šokantnih pretraga na Guglu koje se pripisuju Brajanu.

Foto: Srbija Danas

Optužnica za ubistvo bez tela nije presedan u Masačusetsu, pogotovo kada se uzmu u obzir dokazi koji su obelodanjeni. Iako nema tela žrtve, što uglavnom nije idealna situacija za tužioce, profesor Dirborn je rekao da na osnovu informacija koje su javno objavljene izgleda da su istražitelji sigurni u slučaj koji grade.

– Morate se setiti da su forenzika i ostale grane nauke napredovale poslednjih godina, ima mnogo više sredstava na raspolaganju istražnim organima i tužilaštvu i na taj način se došlo do mnoštva posrednih dokaza koji su i doveli do podizanja optužnice – kaže profesor sa Univerziteta Safolk.

– To zaista daje veoma lošu sliku za Brajana Volša što se tiče ovog slučaja. I to je razlog zašto, po mom mišljenju, oni mogu da nastave sa ovim suđenjem za ubistvo, je da kombinacija pretresa i forenzičkih dokaza koje su pronašli nadoknađuje nedostatak tela – rekao je penzionisani agent FBI Ken Grej.

Istraživanjem prošlosti Brajana Volša, uključujući policijski izveštaj iz 2014. godine u kojem je Ana Volš tvrdila da joj je pretio da će je ubiti, nedavno priznanje krivice u federalnom slučaju prevare u umetnosti i spor oko testamenta njegovog oca koji je doveo do spornog ostavinskog slučaja. Ipak, to može, ali i ne mora biti relevantno za ovaj konkretan slučaj, objašnjavaju američki stručnjaci.