STRAHUJU ZA JOŠ JEDNU DRŽAVU: G7 na nogama, za danas zakazan HITAN sastanak

 STRAHUJU ZA JOŠ JEDNU DRŽAVU: G7 na nogama, za danas zakazan HITAN sastanak

Foto: Profimedia

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) bogatih nacija sastaće se danas u nemačkom letovalištu Vajzenhaus na Baltičkom moru da razmotre pitanje ublažavanja problema prehrambene sigurnosti, jer raste bojazan da bi rat između Rusije i Ukrajine mogao da destabilizuje Moldaviju

Godišnji sastanak, koji će trajati do subote, okupiće najviše diplomate iz Britanije, Kanade, Nemačke, Italije, Francuske, Japana, Sjedinjenih Država i Evropske unije.

U razgovorima će dominirati situacija u Ukrajini i kako upravljati posledicama sukoba koji bi mogao da potraje mesecima, ako ne i duže, izveštava Rojters.

Ukrajinski i moldavski ministri spoljnih poslova takođe će danas prisustvovati sastanku, na kojem najindustrijalizovanije zemlje Zapada treba da potvrde svoju podršku dvema zemljama.

Rat u Ukrajini doveo je do rasta globalnih cena žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva, a agencije Ujedinjenih nacija upozoravaju da će povećanje cena pogoršati krizu hrane, naročito u Africi. Rat u Ukrajini, započet u februaru, poremetila je brodski transport u Crnom moru, glavnoj pomorskoj ruti za prevoz žitarica i druge robe, i ugušila izvoz iz Ukrajine i Rusije.

Foto: Profimedia

– U ukrajinskoj luci Odesa trenutno je blokirano 25 miliona tona žitarica, koje znače hranu za milione ljudi u svetu kojima je ona hitno potrebna, pre svega u afričkim zemljama i na Bliskom istoku. Zato danas šaljemo jasan signal: vidimo vas, čujemo vas i podržavamo vas – rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok novinarima. 

Diplomatski izvori kažu da je cilj sastanka da se sedam zemalja bolje organizuju kako bi pronašle brze i efikasne odgovore na prehrambenu krizu.

Iako američki državni sekretar Entoni Blinken neće prisustvovati sastanku jer se zarazio kovidom-19, preostali ministri će nastojati da pruže podršku Moldaviji, koja se bori sa prilivom izbeglica iz susedne Ukrajine.

Incidenti poslednjih nedelja u moldavskom otcepljenom regionu Pridnjestrovlja, koji uključuju proruske separatiste, podigli su međunarodnu uzbunu da bi se rat iz Ukrajine mogao proširiti preko granice.

Indonežanski ministar spoljnih poslova Retno Marsudi, čija zemlja trenutno predsedava Grupom 20 industrijalizovanih i ekonomija u razvoju (G20), čija je članica i Rusija, takođe će se danas pridružiti sastanku u Nemačkoj. Jedan francuski zvaničnik je rekao da će biti pokrenuto pitanje prisustva Rusije na sastanku šefova država u novembru, navodi Rojters.

Pročitaj još