Stižu prve reakcije na pomirenje Teherana i Rijada: Pogledajte šta o tome misle Kina, Irak i SAD

 Stižu prve reakcije na pomirenje Teherana i Rijada: Pogledajte šta o tome misle Kina, Irak i SAD

Foto: Profimedia

Više zemalja, među kojima su Kina, SAD i Irak, reagovali su na obnavljanje diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana. Visoki kineski diplomata Vang Ji okarakterisao je ovaj događaj kao “pobedu za dijalog i mir”.

– Obnavljanje veza je glavna dobra vest u sadašnjem turbulentnom svetu – saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova na kraju dijaloga između Saudijske Arabije i Irana.

Vang je danas dodao da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju problema žarišta u svetu i pokazaće svoju odgovornost kao velika nacija. S druge strane, Sjedinjene Američke Države su, svesne toga da su dve značajne zemlje obnovile diplomatske odnose, Saudijcima prenele dodatne detalje, saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

– Uopšteno pozdravljamo sve napore da se pomogne okončanje rata u Jemenu i deeskalacija napetosti u regionu Bliskog istoka, što zajedno s diplomatijom i odvraćanjem spada u ključne stubove politike koju je predsednik Bajden izneo tokom svoje posete regionu prošle godine – rekao je portparol Bele kuće.

Irak je, takođe, pozdravio “okretanje nove stranice” između Irana i Saudijske Arabije, javila je državna novinska agencija. Iran i Saudijska Arabija su se danas dogovorili da ponovo uspostave diplomatske odnose i otvore ambasade, nakon godina napetosti između dve zemlje, javile su agencije.

Sporazum, koji je postignut u Pekingu ove nedelje, predstavlja veliku diplomatsku pobedu Kine, jer zalivske države primećuju da se SAD polako povlače sa šireg područja Bliskog istoka, navodi AP. Odluka, takođe, dolazi u vreme kada diplomate pokušavaju da okončaju višegodišnji rat u Jemenu, sukob u koji su i Iran i Saudijska Arabija duboko uvučeni.

Izvor: Sputnjik