STIŽU PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM ŠIROM SRBIJE! Poznati meteorolog Marko Čubrilo u NAJNOVIJOJ PROGNOZI VREMENA donosi LOŠE VESTI (FOTO)

 STIŽU PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM ŠIROM SRBIJE! Poznati meteorolog Marko Čubrilo u NAJNOVIJOJ PROGNOZI VREMENA donosi LOŠE VESTI (FOTO)

Foto: Shutterstock

Stiže nam pogoršanje vremena.

Nastavlja se dominacija anticiklona koji nam donosi suvo, stabilno i iznad prosečno toplo vreme. Noći i jutra su uglavnom prijatno sveži ali su dani vrlo topli uz maksimume koju su za 5-9 stepeni iznad proseka. Takav trend će se nastaviti sve do narednog četvrtka, a oko utorka i srede sledeće nedelje biće još toplije, piše Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

– Do tada maksimumi od +26 do +31 stepen Celzijusa, ali bi se tih dana lokalno mogli kretati i oko +33 stepena Celzijusa. U četvrtak sledeće nedelje se očekuje premeštanje slabog, hladnog, fronta koji će nam doneti prolazno naoblačenje uz pojavu lokalnih grmljavinskih pljuskova ali se jači pljuskovi i obilnije padavine uglavnom ne očekuju i biće dosta oblasti gde padavina i neće biti – najavljuje meteorolog.

Vetar u utorak i sredu južni i jugoistočni, a zatim u okretanju na umeren, lokalno i pojačan, severozapadni.

U drugom delu sledeće nedelje na kratko svežije uz maksimume od +17 do +25 stepeni Celzijusa, što je u okvirima proseka za sredinu septembra dok će noći postati još svežije.

Oko 19.09. operativni i kontrolni proračun ECMWF-a imaju signal za moguće prolazno osveženje, ali za sada to ostali članovi niza ne podržavaju, dok bi od 20. septembra ponovo trebalo biti barem malo toplije od proseka ali uz češću pojavu kiše i pljuskova, stoji u prognozi.

Sumirano, nastavlja se neobično topao septembar i gotovo je sigurno da će ovaj mesec biti znatno topliji od proseka, a za sada deluje da će oktobar često donositi temperature iznad proseka, naravno neće više biti ovako toplo ali će maksimumi često biti oko +20 stepeni Celzijusa.

Narednih dana se nastavlja kasno leto, a manje, prolazno osveženje se očekuje oko 15. septembra, zaključuje Čubrilo.