STIŽE U HRVATSKU: NATO šalje jedan od najvećih ratnih brodova (FOTO/VIDEO)

 STIŽE U HRVATSKU: NATO šalje jedan od najvećih ratnih brodova (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia

Sledećeg meseca pred luku Split uploviće američki nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon.

Reč je o jednom od najmlađih američkih nosača aviona i jedan od najvećih ratnih brodova na svetu. Hrvatska vlada na današnjoj sednici će dati odobrenje za njegovo uplovljavanje.

Brod spada u klasu Nimitz. Ukupna mu je dužina 333 metara, ima preko 100.000 tona deplasmana. Najveća brzina prelazi mu 30 čvorova, a pogone ga dva nuklearna reaktora.

Može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Kapacitet broda je 3.532 članova posade, te može nositi 90 aviona i helikoptera. Brod je izgrađen 2009. godine, a cena izgradnje bila 6,2 milijarde dolara.

“USS George H.W. Bush” u ovom trenutku predvodi veliku NATO vojnu vežbu “Neptune Strike 2022” koja se do 28. okrobra odvija u Mediteranu. Vežba uključuje preko 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Pretpostavka je da će nakon završene vežbe nosač aviona krenuti prema Splitu.

Biće to ove godine drugi dolazak američkog nosača aviona klase Nimitz na nuklearni pogon u Split. U februaru je u Dalmaciji bio i nosač aviona Harry S. Truman.