STIŽE NOVČANA POMOĆ ZA GRAĐANE SRBIJE: 10.000 dinara leže na račune, proverite da li ste na spisku

 STIŽE NOVČANA POMOĆ ZA GRAĐANE SRBIJE: 10.000 dinara leže na račune, proverite da li ste na spisku

Foto: Profimedia/Ilustracija

Za sve zaposlene u prosveti, obrazovanju i naučnim institucijama juče je počela isplata po 10.000 dinara državne podrške.

U naredna dva dana za više od 130.000 prosvetara biće isplaćeno ukupno 1,6 milijardi dinara. 

Novac su juče dobili zaposleni u školama od posebnog interesa, učeničkim i studentskim domovima, danas stiže visokom obrazovanju i naučnim ustanovama, a sutra pomoć dobijaju u osnovnim i srednjim školama.

– Za ovu isplatu se ne zadužujemo. Trenutno na računu imamo oko 160 milijardi dinara, apsolutno smo likvidni. Ovo je za nas investicija od 1,6 milijardi dinara – rekao je Siniša Mali, ministar finansija.

– Udeo javnog duga u BDP je 52,3 odsto, daleko ispod nivoa Evropske unije od 60 procenata – naveo je on. 

Foto: Profimedia

Ministar je najavio je da će danas Vlada doneti i preporuku lokalnim samoupravama da isplate pomoć zaposlenima u predškolskim ustanovama, pošto su one u nadležnosti gradova i opština, a u nekima od njih pomoć je već isplaćena.

Mali je naveo i da 16. maja počinje prijavljivanje za novih 100 evra pomoći za mlade od 16 do 29 godina, što će biti druga ovakva pomoć u ovoj godini.

– Prvih 100 evra dobilo je 1.059.000 mladih i oni nemaju potrebu da se prijavljuju, jer će dodatni novac dobiti po automatizmu, a treba da se prijave oni koji to do sada nisu uradili. Država kontinuirano podržava i pomaže građane, i nastavićemo sa tim. Naše je da pratimo, da se odgovorno ponašamo, vodimo računa o svakom dinaru i svaku priliku iskoristimo da pomognemo našim sugrađanima – rekao je Mali.

Ima novca za kuće mamama

Ministar finansija pozvao je sve koji imaju dete rođeno od 1. januara ove godine da se prijave za pomoć pri kupovini kuće ili stana.

– Država ima dovoljno novca. Što više beba i mladih porodica podržimo ovako, to je bolje za našu zemlju – rekao je ministar finansija.

Pročitaj još