STIGLI SU NA GRANICU! Tenzije na vrhuncu: “Vojska je raspoređena…”

 STIGLI SU NA GRANICU! Tenzije na vrhuncu: “Vojska je raspoređena…”

Foto: Profimedia

Vojska raspoređena na granici!

Indija je rasporedila više vojnih trupa nego ikada ranije na granici sa Kinom, rekao je indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džajšankar.

– Indijska vojska raspoređena na granici sa Kinom kako nikada nije bila pre i to je učinjeno kako bi se suprostavili kineskom raspoređivanju vojske koje je pojačano od 2020. godine – rekao je Džajšankar, prenosi Tas.

Džajšankar je odgovarao na kritike opozicione stranke Indijski nacionalni kongres, koja je optužila vladu da nije preduzela ništa u sukobima na granici sa Kinom.

Kako Tas navodi prenoseći izveštaj indijske novinske agencije, indijske i kineske snage su se 9. decembra sukobile u oblasti Tavang kada su se kineske trupe približile granici, ali su ih indijske snage zaustavile, a nekoliko vojnika sa obe strane je povređeno.

Loše definisana granica između Indije i Kine na Himalajima izaziva tenzije decenijama, a 1962. godine je izbio oružani sukob između zemalja kada je Kina anektirala deo indijske teritorije.

U maju 2020. godine sukobi između dve zemlje su se ponovo rasplamsali, posle čega su usledili diplomatski i vojni razgovori, a Peking i Nju Delhi su prošle godine navodno počeli da povlače vojne snage sa granica.