STIGLI REZULTATI IZBORA SA UDALJENIH TERITORIJA FRANCUSKE: Le Pen “razbila” Makrona sa više od 60 odsto

 STIGLI REZULTATI IZBORA SA UDALJENIH TERITORIJA FRANCUSKE: Le Pen “razbila” Makrona sa više od 60 odsto

Foto: Profimedia

Izlaznost birača u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj do podneva je bio 26,41 odsto, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Građani biraju između Emanuela Makrona i Marin Le Pen.

Prema podacima MUP-a, izlaznost je niža nego u istom periodu 2017. godine kada je bila 28,23 odsto. To je više nego u prvoj rundi održanoj pre dve sedmice kada je do podneva na izbore izašlo 25,48 odsto.

Analitičari smatraju da slaba izlaznost dodatno utiče na neizvesnost konačnog rezultata izbora.

Le Pen ubedljivo pobedila na prekomorskim teritorijama

Na osrtvima Martinik i Gvadelup, kao i u Francuskoj Gvajani, gde je glasanje završeno, Le Pen je ubedljivo pobedila Makrona, prema izvorima javnog servisa RTBF, belgijske radio-televizije francuske zajednice. Iste rezultate je preneo i belgijski list “Le Soir”.

Prema njihovim saznanjima, kandidatkinja Nacionalnog fronta je dobila 60,7% glasova u Francuskoj Gvajani, 69,6% glasova na Gvadelupeu i 60,9% glasova na Martiniku. U Francuskoj Polineziji, s druge strane, vodi Makron sa 51,8 odsto glasova.

Makron je u Francuskoj Gvajani osvojio 39,3 odsto glasova, na Gvadelupeu 30,4 a na Martiniku 39,13 odsto.

Rezultati su u oštroj suprotnosti sa onima iz 2017: u Francuskoj Gvajani, Emanuel Makron je tada dobio 65% glasova, 75% na Gvadelupeu i 77,5% na Martiniku.

U ovim francuskim prekomorskim teritorijama, gde su stanovnici velikom većinom glasali u prvom krugu za lidera levičarskog pokreta Nepotčinjena Francuska, Žan-Lika Melanšona, koji je bio treći u prvom krugu, čini se da su glasači u drugom krugu bili naklonjeniji kandidatkinji Nacionalnog fronta. Stoga se čini da su se glasači Melanšona odlučili za krajnju desnicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *