STIGLA POTVRDA IZ VAŠINGTONA! Evo da li će Rusija ostati stalni član Saveta bezbednosti UN

 STIGLA POTVRDA IZ VAŠINGTONA! Evo da li će Rusija ostati stalni član Saveta bezbednosti UN

Foto: Profimedia

Vašington u ovom trenutku ne očekuje da će Rusija izgubiti status stalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali će nastaviti napore da izoluje Moskvu, izjavila je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

– Veoma sam svesna i saosećam sa stavom ukrajinskog predsednika da je Savet bezbednosti, po njegovom mišljenju, sporo reagovao, ali mi preduzimamo prilično agresivne akcije protiv Rusa otkako je ovo počelo, i nastavićemo to da radimo – istakla je Tomas-Grinfild.

Ona je navela i da razume zahteve Ukrajine da se preispita stalno mesto Rusije u Savetu bezbednosti, ali da “trenutno ne vidi da će to biti promenjeno”.

Foto: Profimedia

Ambasadorka je dodala da je Rusija i ranije pretila da će upotrebiti nuklearno oružje, kao i da je lažno optuživala Sjedinjene Američke Države i Ukrajinu da su upotrebljavale hemijsko oružje, a sama ga je koristila u Siriji.

Ruska ambasada u SAD saopštila je ranije da su optužbe Vašingtona da Rusija krši Konvenciju o hemijskom oružju neosnovane, a portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov je optužio ukrajinsku službu bezbednosti da je uz podršku zapadnih zemalja planirala da upotrebi toksične supstance protiv civila, pa da kasnije za to optuži Rusiju.