STANJE PRIPRAVNOSTI! Bujični potoci prete da se IZLIJU, naredna tri dana najavljene obilne padavine u OVOM delu Srbije

 STANJE PRIPRAVNOSTI! Bujični potoci prete da se IZLIJU, naredna tri dana najavljene obilne padavine u OVOM delu Srbije

Foto: RINA

Zbog mogućih obilnih padavina u naredna tri dana Opštinski štab za vanredne situacijeopštine Lučani naložio je stanje pripravnost jer se može očekivati izlivanje bujičnih vodotokova na teritoriji opštine.

– U stanju prirpravnosti nalaze se nadležna preduzeća JKP “Komunalac” Lučani i JP Dragačevo putevi” Guča, sa obavezom da obezbede dežurstvo mehanizacije i ljudstva, kako bi se obezbedilo pravovremeno reagovanje u slučaju potrebe.

– Apeluje se i na građane da preduzmu sve preventivne mere u cilju sprečavanja i ublažavanja posledica koje mogu nastati usled izlivanja bujičnih vodotoka, da pročistite propuste, mostove i kanale – rečeno je u Štabu za vanredne situacije.

Foto: SD

Najkritičnija tačka u Lučanima, reka Bjelica, koja je u prethodnim poplavama nosila sve pred sobom sada je ukroćena i ne predstavlja opasnost za građane, jer je postavljen bedem koji brani domaćinstva od poplava. Rizični su još uvek samo planinski bujični potoci. 

Ranije je od RHMZ-a stiglo i upozorenje na veliku količinu padavina za područje Republike Srbije, u kome se navodi da će u severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji u periodu od 18.11. do 21.11.2022.godine, količina padavina biti od 40 do 70 mm za 4 dana, lokalno i više.

Na snazi žuti meteo-alarm

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je da se danas sprema jača kiša i da će za kratko vreme pasti veća količina, pa je zato dato žuto upozorenje. Međutim on smatra da ne bi trebalo da bude većih problema ali da građani ipak treba da računaju na veću količinu padavina u narednim danima.

Napomenuo je da se sneg očekuje u noći između nedelje i ponedeljka na visinama od 600, 700 metara, ali da je mala verovatnoća da će se zadržati ispod 1.000 metara nadmorske visine.

Očekuje se da ukupna količina kiše za četiri dana u Vojvodini bude od 20 do 40 litara, a u ostalim krajevima od 40 do 70 litara. U Beogradu se očekuje od 50 do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Foto: SD

– Zemljište je sušno i ne bi trebalo da bude problema, a na visinama iznad 1.300 metara biće snežnog pokrivača od 10, 15 centimetara. Ova promena vremena je uvod u zimu koja nam predstoji – istakao je Todorović.

Najavio je da će od utorka početi da duva košava u košavskom području, a u Vršcu će biti i orkanske snage. Očekuje se da dostiže jačinu od 90 do 100 kilometara na čas.

– Do kraja novembra nema ozbiljnog zahlađenja što bi se produžilo i u prvim danima decembra. Pravi sneg sa zadržavanjima na tlu možemo da očekujemo sredinom decembra. Možemo da kažemo da je ova jesen bila toplija od uobičajenog. Padavine su sada poželjne – zaključio je Todorović.

U Novom Sadu danas pretežno oblačno, povremeno s kišom i lokalnim pljuskovima. Vetar slab i umeren, severoistočni. Najniža temperature iznosiće oko 7 a najviša oko 11 stepeni Celzijusa.