Zbog posla i porodice nisi čistila kuću 20 dana: Ovo su NAJBOLJI TRIKOVI da ti dom UVEK BLISTA

 Zbog posla i porodice nisi čistila kuću 20 dana: Ovo su NAJBOLJI TRIKOVI da ti dom UVEK BLISTA

Čišćenje kuće

Čišćenje kuće može biti veoma naporan posao za mame koje su previše zauzete oko posla.

Provele ste čitav dan na poslu ili ste brinule o bebi kod kuće. Dete je (konačno) okupano, nahranjeno i spava. Imate kratak predah i vreme za sebe, sedate na stolicu ili u fotelju da se odmorite i onda ugledate parče papira ispod stola, a ubrzo i prašinu koja se nakupila ispod nameštaja. Tada razmislite malo bolje, te shvatite da vaša kuća nije bila čišćena više od 20 dana. U tom trenutku vas preplavljuju osećaji očaja i krivice.

Čišćenje kuće sigurno vam nije ni na kraj pameti kada ste iscrpljeni. No, ne brinite, nije smak sveta. Bolje razradite detaljan plan u glavi i napravite reorganizaciju i čišćenje kuće u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima.

Čišćenje kuće

Kako održavati kuću čistom?

Čišćenje kuće podrazumeva da sebi, pre svega, postavite pitanje da li je kuća u neredu ili je samo priljava.

Prljava kuća nije isto što i kuća u haosu

Kuća može biti vrlo čista, ali ako je nered (odeća na foteljama, knjige na stolu, prljavo suđe u sudoperi) kuća nikada neće izgledati čisto.

Prljava kuća, sa prljavim podovima i prljavštinom po nameštaju nije ni najbolja opcija za život.

Počnete da bacate sve što ne koristite ili vam ne služi.

Čišćenje kuće, brisanje prašine i nameštaja nije jedino rešenje za održavanje doma. Ono što uzmete da koristite, kada završite, vratite na prvobitno mesto. Ako izvadite fen za kosu iz ormana u kupatilu i odlučite da je osušite u dnevnom boravaku dok gledate TV trebalo bi da fen vratite u kupatilo čim završite.

Ako gomilate odeću, knjige, sveske, univerzitetske beleške ili kartonske kutije, vreme je da presečete, ma koliko sentimtalno vezani bili za neke stvari. Počnete da bacate sve što ne koristite ili vam ne služi. U početku će vam biti teško i oduzeće malo više vremena, ali kada ugledate stan u novom i čistom izdanju, sa dodatnim prostorom, biće vam jasno da se trud isplatio.

Čišćenje kuće

Čišnjenje dnevnog boravka i kupatila

To su jedina dva mesta koja morate skoro svakodnevno čistiti i održavati. To su mesta gde provodite najveći deo vremena tokom dana i mesta koja su nezaobilazna da će ih ugledati bilo ko da vam dođe u posetu. Pokušajte da nameštaj svakodnevno održavate urednim, kako se ne bi nakupljala dodatna prašina, a kupatilo čistim i suvim. Uz ovo, naknadno i detaljno spremanje ne bi trebalo da vam oduzme previše vremena.

Čišćenje kuće ne mora da vam oduzme više od 20 minuta.

Da biste imali čistu kuću, možete posvetiti 20 minuta svakoj sobi, a zatim se odmoriti pre nego što se posvetite drugoj sobi ili jednostavno nastavite sa spremanjem naredni dan. Svaki vid rasporeda je odgovarajuć ako ne uznemiravate ostatak porodice ili komšije. Ne, nije neuobičajeno da očistite kuhinjske police i pločice u 4 ujutro, ako imate nesanicu i prevrćete se u krevetu.

Čišćenje kuće

Ne oslanjajte se na vikend

Čišćenje kuće ne ostavljajte samo za subotu i nedelju. Vikend brzo prođe, i desiće se da nećete uspeti sve planiran da odradite i da nemate čistu kuću. Raspoređujte poslove i tokom nedelje. Svakoga dana možete da uradite pomalo. Operite odeću koja se nagomilala, osušite je, sklonite i odložite.Tek tada ćete moći da održavate red sa svakodnevnom odećom.

Doslednost i želja su jedine dve stvari koje su vam potrebne da biste održali svoj red u kući. Uz čistu kuću ćete se i vi osećati opuštenije i prijatnije. Što znači da ćete ostatak dana maksimalno moći da uživate u vremenu provedenom sa svojim detetom i da mu se posvetite u potpunosti.

Za više vesti posetite sajt: Srbija Danas