ŠTA SE DEŠAVA U GRUZIJI? Veliki sukobi u Tbilisiju, besni rat opozicije i vlasti, jedni za EU, drugi za Rusiju (VIDEO)

 ŠTA SE DEŠAVA U GRUZIJI? Veliki sukobi u Tbilisiju, besni rat opozicije i vlasti, jedni za EU, drugi za Rusiju (VIDEO)

Foto: Profimedia

Veliki protest održava se u centru glavnog grada Gruzije, Tbilisija, na centralnoj aveniji Rustaveli, građani protestuju zbog usvajanja zakona o stranim agentima.

Aktivisti su počeli da se okupljaju na centralnoj aveniji posle podne, glavna akcija počela je u 19 časova (16 časova po srednjoevropskom vremenu). U demonstracijama učestvuju opozicionari, predstavnici nevladinih organizacija, glumci, pisci, TV voditelji, studenti i obični građani. Oko parlamenta se nalaze brigade patrolne policije za obezbeđivanje reda.

Ova akcija je najveća u poslednje vreme u Tbilisiju. Aktivisti nose zastave Evropske unije i Gruzije, kao i plakate na kojima piše da Gruzija bira Evropsku uniju, a ne Rusiju. Demonstranti smatraju da je predlog zakona o stranim agentima analog zakona koji je na snazi u Rusiji.

U Tbilisiju su u utorak ujutru počeli protesti protiv zakona o stranim agentima koji je sinoć usvojen. Dok vladajuća stranka podržava dokument, opozicija smatra da je nacrt zakona “ruska verzija”, te da udaljava zemlju od Evrope.

Prema dokumentu “O transparentnosti stranog uticaja” planirano je da se u Gruziji formira registar nevladinih organizacija i medija koje dobijaju sredstva od stranih država. Predstavnici vladajuće stranke “Gruzijski san”, koja predstavlja parlamentarnu većinu, saopštili su da podržavaju nacrt zakona te da ukoliko predsednica stavi veto na dokument oni će ipak pokušati da “proguraju” zakon.

Izvor: Sputnjik