ŠTA ĆE SE DESITI SA POLICAJCIMA KOJI SU UPUCALI PLJAČKAŠA NA KARABURMI? Evo u kom slučaju policajac sme da upotrebi oružje

 ŠTA ĆE SE DESITI SA POLICAJCIMA KOJI SU UPUCALI PLJAČKAŠA NA KARABURMI? Evo u kom slučaju policajac sme da upotrebi oružje

Foto: MUP

Policajci na Karaburmi su pucali u muškarca koji je, nakon što je bio upozoren da spusti oružje, na njih uperio pištolj. Postavlja se pitanje kada policajac sme da upotrebi oružje i da li je u ovom slučaju primenjena prekomerna upotreba sile.

U zajedničkom saopštenju MUP i VJT navodi se da su policijski službenici PS Zvezdara sustigli u ponedeljak oko 21:35 u Ulici Salvadora Aljendea na Paliluli osumnjičenog M.M. (64) koji je neposredno pre toga izvršio razbojništvo na benzinskoj pumpi u Mirijevskom bulevaru uz upotrebu vatrenog oružja, pištolja marke “M 70”.

– Osumnjičeni je tom prilikom uperio pištolj prema policijskim službenicima, oglušivši se na njihova upozorenja da spusti oružje, nakon čega su oni ispalili tri hica i usmrtili osumnjičenog, navodi se u zajedničkom saopštenju MUP I VJT.

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo beogradskog advokata Jovicu Radulovića koji nam je rekao da je, na osnovu podataka navedenih u saopštenju MUP-a i Višeg javnog tužilaštva, policajac postupio ispravno.

Foto: SD

– Član 124 Zakona o policiji, a koji se odnosi na upotrebu vatrenog oružja, u stavu 1. kaže da pri obavljanju policijskih poslova policijski službenik može upotrebiti vatreno oružje samo ako upotrebom drugih sredstava prinude ne može postići zakoniti cilj u izvršenju zadatka i kad je apsolutno nužno da od sebe ili drugog odbije istovremeni protivpravni napad kojim se ugrožava njegov ili život drugog lica – kaže za portal SrbijaDanas advokat Radulović.

Na pitanje koja je procedura kada policajac upotrebi vatreno oružje i liši života lice, advokat kaže da je i ta stavka jasno definisana u Zakonu o policiji.

– Procedure su propisane istim zakonom, policajac podnosi izveštaj i može da traži različite vrste pomoći, npr. pomoć psihologa, ako mu je ista potrebna – kaže Radulović.

Upitan da odgovori koje posledice snosi policajac u slučaju prekomerne upotrebe sile sa smrtnim ishodom, advokat Radulović kaže:

– U slučaju prekoračenja, odnosno prekomerne upotrebe sile sa smrtnim ishodom, stvar je složenija jer odgovor zavisi od većeg broja različitih okolnosti. Visina zaprećene kazne se razlikuje za različita krivična dela, a pravna kvalifikacija krivičnog dela bi zavisila od konkretnih okolnosti slučaja i istu kvalifikaciju bi dalo Javno tužilaštvo – kaže naš sagovornik i dodaje:

Moglo bi se npr. raditi o krivičnom delu ubistvo, za koje je zaprećena kazna zatvora od 5 do 15 godina, moglo bi se raditi o nehatnom lišenju života, za koje je zaprećena kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina. Moguće je i ublažavanje kazne, ili oslabađanje od kazne, ako bi u konkretnom slučaju postojali određeni elementi nužne odbrane, ili krajnje nužde – zaključuje advokat Radulović.

Upozorenje pre upotrebe vatrenog oružja

Član 125

Pre upotrebe vatrenog oružja policijski službenik dužan je da licu prema kome će upotrebiti vatreno oružje izda naređenje “Stoj, policija, pucaću!”.

U slučaju da lice ne postupi po naređenju, policijski službenik će ga upozoriti pucnjem u vazduh, ako se time ne ugrožava bezbednost ljudi.

Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana, policijski službenik upotrebiće vatreno oružje bez izdavanja naređenja i upozoravajućeg pucnja, ukoliko bi to dovelo u pitanje odbranu od napada ili otklanjanje opasnosti kojom se ugrožava njegov život ili život drugih lica.