SRUČIĆE SE OGROMNA KOLIČINA PADAVINA! RHMZ izdao najnovije UPOZORENJE – ovi delovi Srbije na udaru, SPREMITE SE! (FOTO)

 SRUČIĆE SE OGROMNA KOLIČINA PADAVINA! RHMZ izdao najnovije UPOZORENJE – ovi delovi Srbije na udaru, SPREMITE SE! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić objavio je rano upozorenje na veliku količinu padavina koje se očekuje od 16. do 22. januara.

Oblačnost sa Jadrana usloviće u toku sedmice veliku količinu padavina, pre svega na području BiH i Crne Gore.

– Najviše kiše u Crnoj Gori će pasti u utorak i sredu, kada se očekuje od 100 – 150 l/m2, lokalno i više. Ova zona sa obilnom kišom svojom periferijom zahvatiće zapadne delove Kosova i Metohije, kao i jugozapadnu Srbiju (južno od linije Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar prema granici sa Crnom Gorom) i na tom području usloviti preko 40 l/m2, za 24 sata – rekao je profesor Nikolić.

On je takođe dodao da je dodatna nepovoljnost ta što padavine u Crnoj Gori neće prestati sve do nedelje (22. 01.), što će predstavljati dodatni pritisak na vodotoke koji dolaze sa tog područja.

– U prvom delu sedmice (16 – 19. 01.), usled priliva toplijeg vazduha sa Mediterana, u većini predela će padati kiša, dok se sneg očekuje samo na najvećim visinama iznad 1500 – 1600 m. Sa padom temperature, u petak i narednog vikenda (20 – 22. 01.) kiša će preći u sneg u većini krajeva, a snežni pokrivač će se prvo formirati u jugozapadnoj, zapadnoj i severozapadnoj Srbiji – dodao je on.

– Situacija je u daljem praćenju i na dnevnom nivou ćemo izdavati najnovija meteorološka upozorenja na količinu padavina, a krajem sedmice i na pojavu snega – piše u objavi profesora Nikolića.