SRBIJO, SPREMI SE! Čekaju nas jaki vetrovi i olujni udari – nižu se upozorenja RHMZ, evo kada će stati kiša (FOTO)

 SRBIJO, SPREMI SE! Čekaju nas jaki vetrovi i olujni udari – nižu se upozorenja RHMZ, evo kada će stati kiša (FOTO)

Foto: Profimedia Ilustracija

Večeras razvedravanje, a sutra ispočetka.

Padavine su u svim krajevima Srbije već značajno oslabile, a prestanak kiše očekuje se posle podne i uveče uz kratkotrajno razvedravanje. Međutim, već u utorak do naših krajeva stiže novo naoblačenje.

Za sutra je izdato upozorenje na jak vetar, ponegde sa olujnim udarima, a na jugu Banata sa udarima orkanske jačine. Ipak, biće i padavina – naoblačenje sa kišom koje će pre podne zahvatiti jugozapadne i zapadne krajeve, sredinom dana i posle podne proširiće se i na ostatak Srbije. Veća količina padavina očekuje se na jugozapadu zemlje, ali dobra vest je da je očekivana količina padavina manja nego prethodnih dana.

Foto: Printscreen/RHMZ

– U utorak i sredu do naših krajeva stiže novo naoblačenje, ali će količina padavina biti manja – najavio je za Telegraf profesor dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

– Na jugozapadu Srbije očekuje se od 10 do 25 mm kiše, a u ostalim krajevima uglavnom od 5 do 10 mm za dva dana. U košavskom području i na planinama će duvati jak i olujni južni i jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima orkanske jačine. Od četvrtka do subote stabilizacija vremena u celoj Srbiji.

Kako je najavljeno na sajtu RHMZ, za vikend novo naoblačenje uz pad temperature, sa kišom u nižim i snegom u višim predelima. Od ponedeljka suvo.

Podsetimo, RHMZ je u petak izbacio upozorenje za područje Srbije na veliku količinu padavina koje je važilo puna četiri dana.

– Prvog dana vikenda na klimatološkoj stanici Vranovina u regionu Novog Pazara zabeleženo je 72,5 mm kiše za 24 sata, što je prosečna mesečna količina padavina za novembar mesec. Na glavnim meteorološkim stanicama, u subotu je najviše kiše palo na Кopaoniku (55 mm) i u Sjenici (53 mm). U nedelju i u noći ka ponedeljku intenzivne padavine su se zatim izmestile ka jugostoku i istoku Srbije, gde je na glavnim meteorološkim stanicama osmotreno od 30 do 50 mm za 24 sata. U Beogradu je, tokom celog perioda, palo oko 40 mm kiše, na nekim lokalitetima na Kopaoniku i preko 150 mm, a Sjenice 144 mm. Na planinama je kiša prešla u sneg, a u jutarnjim satima na Zlatiboru je izmereno 10 cm snega – sumirao je dr Nikolić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *