SRBIJI PRETE POPLAVE? Klimatolog upozorava: Situacija na rekama nije redovna, treba biti oprezan

 SRBIJI PRETE POPLAVE? Klimatolog upozorava: Situacija na rekama nije redovna, treba biti oprezan

Foto: Profimedia

Situacija na rekama u Srbiji nije redovna i moguće je da dođe do izlivanja posebno na slivu Save, izjavio je jutros klimatolog Vladimir Đurđević.

Đurđević je rekao da prema trenutnim prognozama ne deluje da će biti ozbiljnih poplava poput onih iz 2014. godine, ali da treba biti oprezan.

– Nismo u situaciji koja je ekstremno kritična, ali neka opreznost treba da postoji s obzirom da smo imali velike akumulacije padavina i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Na celom slivu Save, i u Sloveniji su bile velike padavine. Ta voda jednostavno treba da prođe negde i proći će i kroz Srbiju – kazao je klimatolog.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje da bi 19. maja na Savi kod Šapca vodostaj mogao da pređe granicu odbrane od poplava, a Đurđević navodi da je to samo prvi stepen upozorenja.

– U jednom trenutku ćemo imati viši vodostaj nego što je uobičajeno, u nekim mestima će to biti preko granice za redovnu odbranu od poplava. Možda ćemo se približiti sledećem nivou upozorenja, ali prema trenutnim prognozama, ovo ne bi trebalo da bude situacija koja je ekstremna, poput poplava 2014. godine – kazao je on.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je sinoć da nakon obilnih padavina nije bilo ugroženih, ali da su intervenisali na teritoriji Novog Sada, Beočina i Sremskih Karlovaca, zatim u Zrenjaninu, Šapcu i Valjevu.

Evakuisane su dve osobe u Koceljevu kod Valjeva, gde je poplavljeno desetak kuća.

Poplave su prethodnih dana najviše pogodile Italiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *