SRBIJA MOŽE DA SE OSLONI NA RUSIJU PO PITANJU KiM: Bocan-Harčenko za poznati časopis otkrio KLJUČNI INSTRUMENT Moskve, podsetio i na PUTINOVE REČI

 SRBIJA MOŽE DA SE OSLONI NA RUSIJU PO PITANJU KiM: Bocan-Harčenko za poznati časopis otkrio KLJUČNI INSTRUMENT Moskve, podsetio i na PUTINOVE REČI

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Srbija može da se osloni na Rusiju u pogledu situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da će dve zemlje nastaviti da koordiniraju stavove po ovom pitanju.

– Ljudi u Srbiji znaju da uvek mogu da se oslone na Rusiju. Bez obzira na ozbiljne izazove za našu zemlju u kontekstu konfrontacije sa NATO-om, koja nam je nametnuta. Nastavljamo da učestvujemo u rešavanju aktuelnih međunarodnih kriza, uključujući i na Kosovu – navodi se u tekstu objavljenom u časopisu Internešenel Afers (International Affairs), a prenosi agencija TAS S.

Kako je rekao Bocan-Harčenko, Rusija će nastaviti blisku saradnju sa Beogradom u odbrani zakonskih prava Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Prema rečima diplomate, ključni instrument Moskve po ovom pitanju je činjenica da je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

– Naravno, uz razumevanje da inicijativa uvek dolazi iz Beograda – rekao je Bocan-Harčenko.

On je poručio da Rusija deli stav po ovom pitanju sa njenim kineskim partnerima, jer Peking takođe insistira na striktnom poštovanju normi međunarodnog prava i zadržavanju teme KiM na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN.

Foto: Profimedia

Ruski diplomata je podsetio na reči predsednika Vladimira Putina da je stav Rusije po pitanju KiM nepromenjen.

– Pozivamo na trajno obostrano prihvatljivo rešenje između Beograda i Prištine na osnovu međunarodnog prava i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – rekao je Bocan-Harčenko.

Dodao je da ovakvo rešenje treba da zadovolji interese Beograda i srpskog naroda i da ga odobri Savet bezbednosti UN.

Ruski ambasador je istakao da Rusija brige i probleme Srbije shvata kao svoje, jer ne popušta povodom stava o sankcijama i odbija da se pridruži zapadnim ograničenjima prema Rusiji.

– Zapad koristi nemire na Kosovu kao sredstvo pritiska na predsednika Aleksandra Vučića kako bi ga saterao u ćošak i naterao da se pridruži antiruskim sankcijama – ocenio je Bocan-Harčenko.

Dodao je da je saradnja Rusije sa Srbijom usmerena na jačanje borbene sposobnosti te zemlje, obezbeđivanje njene socio-ekonomske stabilnosti i jačanje njenog suvereniteta.