SRBIJA JE ENERGETSKI BEZBEDNA! Sledeće godine nas čekaju poskupljenja, ali – i građani sa najnižom platom će moći da plate grejanje

 SRBIJA JE ENERGETSKI BEZBEDNA! Sledeće godine nas čekaju poskupljenja, ali – i građani sa najnižom platom će moći da plate grejanje

Foto: Shutterstock

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je danas da će naša zamlja imati dovoljno gasa do kraja grejne sezone, po prihvatljivim cenama za građane i industriju i da vlada i “Srbijagas” već počinju pripreme za narednu grejnu sezonu.

– U suštini imam dve dobre vesti, jedna je da nas Bog gleda, pa su temeperature visoke. Do sada je od početka grejne sezone dnevna potrošnja varirala između 10 i 13 miliona metara kubnih. U ovom momentu do 1. januara možemo iz pravca Turskog toka da imamo 11 miliona kubika, od čega najveći deo vrlo povoljno iz one naftne formule koju su dogovorili predsednici Vučić i Putin, jedan deo je po značajno nižoj ceni nego na TTF-u, a od 1. januara ćemo moći da imamo 13 miliona kubnih metara dnevno – rekao je Bajatović.

Dodao je da u skladištu Mađarskoj imamo trenutno uskladišteno nešto više od 300 miliona metara kubnih, uz mogućnost da upumpavamo do šest miliona metara dnevno.

– Kad to sve saberete, Srbija je sigurno energetski bezbedna, a pri tome do kraja grejne sezone nećemo potrošiti ni jedan jedini metar kubni iz Bantskog Dvora, gde imamo 286 miliona metara kubnih gasa – rekao je Bajatović.

Objasnio je da će očekivana dnevna potrošnja u januaru, ako baš bude hladno, biti oko 14 miliona metara kubnih, uz pikove u kojima će se trošiti do 17 miliona kubika.

– Kako se vidi iz prethodne matematike, Srbija ni jednog trenutka neće biti ugrožena po pitanju gasa, ni po količinama u ukupnom zbiru, ni po vršnoj potrošnji i na kraju sezone ostaće nam pun Banatski Dvor – naglasio je direktor “Srbijagasa”.

Dodao je da se od pomenutih količina, tri miliona kubnih metara gasa dnevno troši na proizvodnju eletrične energije u termoelektranama-toplanama, što omogućava da se smanji uvoz struje.

Bajatović je podsetio da će od 1. januara gas poskupeti 11 procenata i najavio da će u toku 2023. biti još manjih poskupljenja, ali tako da će i građani sa najnižom platom moći da plate grejanje.

On je istakao da je Vlada Srbije u budžetu planirala 800 miliona evra za nabavku gasa za narednu grejnu sezonu 2023/2024. što će, uz kreditna zaduženja koje će “Srbijagas” uzeti od banaka, biti dovoljno da se nabavi neophodne količine gasa za grejanje i industriju u sezoni od koje svi očekuju da će biti krizna na tržištu gasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *