SRBIJA JE 50 ODSTO NAFTE UVOZILA IZ RUSIJE Brnabić: Mi ne možemo da nađemo jeftiniju naftu od ove – akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji

 SRBIJA JE 50 ODSTO NAFTE UVOZILA IZ RUSIJE Brnabić: Mi ne možemo da nađemo jeftiniju naftu od ove – akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji

Foto: Printscreen/TV Happy

Premijerka Ana Brnabić gost je Jutarnjeg programa na TV Hepi.

Brnabić govori o svim aktuelnim temama, a pre svega o sankcijama na kojima je protiv Srbije insistirala Hrvatska, a zbog čega je našoj zemlji onemogućen uvoz ruske nafte preko Janafa.

Premijerka dodaje da je ovo otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji.

– Sve ono što Evropska unija zamera Rusiji, to su oni juče uradili nama. Predsednik Vučić danas oko 18 časova ima sastanak sa Fon Der Lajen, i šta on može njima, Evropskoj uniji da kaže. U Velikoj Britaniji 250.000 kompanija se ugasilo u prvoj polovini godine, kada imate jednu jaku ekonomiju kao što je Britanija i tako se dešava, a vi to uradite jednoj zemlji kao što je Srbija. Zašto, zato što tražimo da neko nakon 27 godina odgovara za ubice dece. Neko mora da odgovara, to je osnovna evropska vrednost, a vi nama zbog toga uvodite sankcije – kazala je premijerka, koja je rekla da se sa predsednikom čula jutros pred polazak u Prag više puta.

Brnabić je, takođe, rekla da Srbija 50 posto nafte uvozi preko Janafa.

– Ovo je osmi paket sankcija, sve zemlje su izuzete osim Srbije. Mi nemamo alternativni naftovod. Mi zavisimo od tog naftovoda, koji smo i mi gradili. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, energetiku koriste za političku odmazdu. NIS može da vam pokaže milion prepiski sa Janafom, gde garantuju da neće prekinuti dotok nafte. Srbija ne može da koristi rusku naftu, a Bugarska može – istakla je premijerka i dodala da se predsednik uvek bori, uvek traži alternativu.

– Kako god da okrenete, mi ne možemo da nađemo jeftiniju naftu od ove.

– Jedan od postulata Evropske političke zajednice, čiji se prvi samit održava danas, jeste da se šire i jačaju evropske vrednosti. E veče pre tog samita mi smo videli jednu evropsku vrednost. Ni Brisel ni Evropska unija se nisu oglasili – kaže Brnabić.

Premijerka je još jednom podsetila da je predsedniku Vučiću zabranjena poseta Jasenovcu.

– Vučić, koji je i potomak jasenovačkih žrtava, može da ide gde hod hoće na teritoriji Hrvatske, osim u Jasonovac – rekla je Brnabić, koja se zapitala zašto to niko nije osudio.