Srbija izgubila mesto u Ligi šampiona, ali imaćemo dva tima u grupnoj fazi UEFA takmičenja od 2024. godine

 Srbija izgubila mesto u Ligi šampiona, ali imaćemo dva tima u grupnoj fazi UEFA takmičenja od 2024. godine

Foto: MN Press

Srbija će ostati na 11. poziciji UEFA rang liste i za sezonu 2024/2025, a naša zemlja imaće pet predstavnika u evropskim kupovima za navedeni period.

Eliminacijom svih klubova iz Turske iz Lige Evrope i Lige konferencija 11. pozicija na kojoj je srpska Superliga ostala je netaknuta, dok teoretsku šansu da nas ugrozi ima Švajcarska.

Bazel je ostao jedini predstavnik ove zemlje, ali mu je potrebno barem tri pobede za plasman u finale Lige konferencija, što je, ruku na srce, teško ostvarivo u ovom trenutku. Čak i da Švajcarska stigne do 11. mesta, za naredno leto to neće biti bitno za naše klubove, pa da ne zalazimo mnogo u ovu problematiku.

Prvak Srbije će u sezoni 2024/205 pokušati da se plasira u Ligu šampiona pravo iz plej-ofa, dok će drugoplasirani tim imati priliku da se od drugog kola kvalifikacija bori za mesto u grupnoj fazi. Prvak Srbije moći će direktno u Ligu šampiona jedino kao jedan od dva prvaka sa najboljim klupskim koeficijentom koji nisu stekli pravo da kroz sopstvenu ligu izbore diektan prolazak u Ligu šampiona. Na primer, da je ovakav format takmičenja aktivan od ovog leta, Crvena zvezda bi bila iza Šahtjora i Dinama po trenutnom stanju na tabelama i morala bi u plej-of (ovo je samo primer “šta bi bilo – kad bi bilo”, prvak Srbije će od septembra igrati u Ligi šampiona bez obzira na to ko će biti najbolji tim Evrope od maja).

Liga šampiona će od leta 2024. godine imati drugačiji format, učestvovaće 36 klubova, a 29 će steći direktno pravo igranja u elitnom takmičenju. OVDE pogledajte kako će se raspodeliti mesta u Ligi šampiona.

Srbija će imati i dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope (pobednik kupa od plej-ofa, treći iz lige od druge runde kvalifikacija). Naposletku, šansu da zaigra u Ligi konferencija imaće četvrtoplasirani tim Superlige i to od drugog kola kvalifikacija.

Kada se sve sabere i oduzme, jasno je da će srpska Superliga imati sigurna dva mesta u grupnoj fazi UEFA takmičenja u sezoni 2024/2025. Ostaje samo da se vidi u kojima od ova tri.