SRBIJA ĆE BITI OKOVANA LEDOM?! RHMZ upozorava: Posle prolećnih temperatura, stiže KATASTROFALNO ZAHLAĐENJE – spremite se!

 SRBIJA ĆE BITI OKOVANA LEDOM?! RHMZ upozorava: Posle prolećnih temperatura, stiže KATASTROFALNO ZAHLAĐENJE – spremite se!

Foto: Profimedia

Kakva bi to zima bila da nema snega, zimskih jakni, šalova i kapa? Više meteorologa u čije prognoze veruju ljudi u Srbiji upozorilo je da će nakon Božića u našu zemlju stići zahlađenje koje je karakteristično za ovo godišnje doba, ali smo ipak svedoci prolećnih temperatura promena.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za olujnu košavu u delovima Srbije od ponedeljka, takođe je najavljeno da se od utorka u Srbiji očekuje pad temerature, kiša a potom i sneg prvo na planinama.

 – Najniža temperatura kretaće se od -4 do 4 stepena, a najviša od 7 stepeni po pojedinim kotlinama i u Timočkoj Krajini do 15 stepeni na zapadu Srbije.

U Beogradu se sutra ujutro očekuje magla, a u toku dana pretežno sunčano.

Vetar slab do umeren, južni i jugoistočni, krajem dana i u toku noći u pojačanju.

Najniža temperatura kretaće se od -2 do 4 stepena, a najviša oko 13 stepeni – navodi RHMZ.

U ponedeljak će u Srbiji duvati jaka i olujna košava sa najjačim udarima na jugu Banata brzine iznad 24 metra po sekundi a u beogradu do 17 metara po sekundi.

Tokom večeri sa nedelje na ponedeljak u nižim predelima jugozapadne i jugoistočne Srbije doći će do stvaranja snežnog pokrivača visine do 10 centimetara u nižim delovima i od 10 do 30 centimetara na planinama.

Sneg i kiša

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da će početkom sledeće sedmice stići padavine i manje zahlađenje sa kišom, a na planininama sa snegom.

U Srbiji se u ponedeljak pod uticajem ciklona sa severozapada očekuje naoblačenje, a istovremeno doći će i do formiranja sekundarnog ciklona iznad severnog Jadrana.

U sklopu ovog ciklona premeštaće se i hladni front, a sa severa spuštatai ptostrana visinska dolina koja će doneti zahlađenje i prodor svežije vazsušne mase u ponedeljak posle podne i uveče i tokom utorka.

Već u ponedeljak ujutro u severozapadnim, a tokom dana i u ostalim predelima Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom.

Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i sa olujnim udarima.

Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu do 11°C, dok će u Negotinskoj Krajini biti tmurno, temperatura do 6°C.

U toku večeri hladni front u sklopu ciklona stići će do severa i zapada Srbije, pa se očekuje zahlađenje, uz skretanje vetra na jak severozapadni.

Ovaj hladni front uz zahlađenje u toku noći preći će i preko ostalih predela Srbije – govori Đurić o dodaje:

 – U Srbiji u utorak pod uticajem ciklona biće oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača.

Meteorolog Marko Čubrilo takođe upozorava da bismo morali da se pripremimo za promenu vremenskih uslova na koje smo navikli, a koji nisu adekvatni za ovaj period godine.

 – Sredinom sledeće nedelje jutra će biti hladna, ponegde uz slab mraz. Tokom dana maksimum od +5 do +11 stepeni Celzijusa.

Četvrtak će verovatno doneti još jedno prolazno pogoršanje kišu u nižim i sneg u brdsko-planinskim predelima ali će znatno više padavina biti nad zapadom i jugom regiona.

On navodi da će nakon “neobično toplog kraja decembra i početka januara narednih nedelju dana koliko-toliko biti normalnije vremenske prilike”.

 – Biće dosta oblaka uz čestu kišu u nizijama i sneg na planinama. Pretežno oblačno vreme će uglavnom zaustaviti rano pokretanje vegetacije,a češća pojava padavina je preko potrebna jer su rezerve dubinske vlage jako niske.

– Na brdsko-planinskim predelima padaće sneg u sredu. U četvrtak će u pojedinim dleovima Srbije biti prolaznih padavina, a maksimalna temperatura biće od 4 do 10°C, u Beogradu do 7°C – kaže on.

 Prema njegovim rečima sredinom meseca biće uglavnom suvo, uz maksimalne temperature od 4 do 10°C, dok se ujutro očekuje magla, ponegde i slab mraz.

Katastrofalno zagađenje

– Vrlo visoke temperature u ovom delu godine deluju veoma nepovoljno po sve nas, ali i po poljoprivredne i ratarske kulture, tako da visoke temperature i temperature nalik prolećnim mogu dovesti do aktivacije vegetacije, što kasnije može imati katastrofalne posledice kada dođe do pravog zimskog zahlađenja. I prošle godine vreme početkom Nove godine do Božića bilo je preslikano ovogodišnjem, uz skoro prolećne temperature, dok su 2018. godine na Božić procvetale voćke, uz temperature od skoro 20°C. Vrlo toplo bilo je i 2001. godine, uz rekordnih 21°C, dok je na Božić 2017. godine vreme uz sneg bilo ledeno, uz temperature i ispod -15°C – ukazao je Đurić.

 Đurić je naveo da je usled aktuelne sinoptičke situacije (anticklon, visok vazdušni pritisak, slab vetar) ovih dan aktuelno je i zagađenje vazduha, uz vrlo zagađen vazduh u urbanim gradskim sredinama i u insustrijskim područjima.

– Situacija je najkritičnija ujutro i uveče kada se magla uglavnom sastoji od smoga, uz vrlo zagađujuće čestice. Slična situacija očekuje se i tokom vikenda, a poboljšanje od ponedeljka – kaže on.