SPREMITE SE ZA TEMPERATURNI ŠOK! Srpski meteorolog upozorava: Ovog datuma stiže naglo POGORŠANJE vremena

 SPREMITE SE ZA TEMPERATURNI ŠOK! Srpski meteorolog upozorava: Ovog datuma stiže naglo POGORŠANJE vremena

Foto: Shutterstock

Srpski meteorolog, Marko Čubrilo, objavio je na svom Fejsbuk profilu vremensku prognozu i istakao da se do srede sledeće nedelje očekuje miholjsko leto uz sunčano i relativno toplo vreme.

Zatim odmah sledi prolazno, ali osetnije zahlađenje, verovatno bez padavina.

Oko 23.10. biće nakratko toplije, a zatim najverovatnije ulazimo u period čestih kiša, uz temperature oko proseka.

– Narednih 4-5 dana pod uticajem anticiklona ostaje stabilno i relativno toplo vreme. Noći će biti prohladne ali bez pojave mrazeva osim na najvišim planinama, dok bi dnevni maksimumi uglavnom bili od +16 do +22, lokalno i oko +24 stepena Celzijusa. Vetar će uglavnom biti slab, osim u košavskom području gde će biti umeren, povremeno i pojačan, jugoistočni –  napisao je Čubrilo i dodao:

– U takvim uslovima u sredu sledeće nedelje treba očekivati prolazno naoblačenje, vrlo retku pojavu slabe kiše ali pojačan severni vetar i zahlađenje, tako da bi se u četvrtak maksimumi kretali od +10 do +17 stepeni Celzijusa. Vetar bi brzo oslabio, te bi to donelo brzo noćno hlađenje i minimumi bi postali tipični za ovaj deo godine. Kretali bi se u opsegu od +1do +8 tako da osim na planinama slabih, verovatno, prizemih mrazeva maože biti ponegde i u nizijama posebno na severu i istoku regiona – napisao je on.

Dnevni maksimum prvo od +13 do +18, a za dolazeći vikend od +17 do +23 stepena Celzijusa, lokalno i do +24 te će opet biti toplije od proseka. Vetar će okrenuti na južni i jugoistočni smer i povremeno biti pojačan.

Već u nedelju će sa zapada pristizati hladan front koji će doneti naoblačenje, a zapadnim i južnim predelima pojavu kiše i pljuskova.

– To pogoršanje će se u noći ka ponedeljku i u ponedeljak tokom dana proširiti dalje na istok uslovljavajući povremene padavine i umereno zahlađenje tako da će oko 24.10. maksimumi biti od +14 do +18 stepeni Celzijusa uz umeren, severzapadni vetar – rekao je Čubrilo.

Pred sam kraj meseca i dalje stoji signal za moguće, jače pogoršanje i zahlađenje.

Miholjsko leto će nas pratiti do sredine sledeće nedelje kad sledi prolazno zahlađenje, dok posle 23.10. ulazimo i tipično promenljivo jesenje vreme.