Spremite se za promene: Kakvo nas vreme očekuje do kraja Marta – NEMOJTE SE NAVIKAVATI NA PRIJATNE TEMPERATURE

 Spremite se za promene: Kakvo nas vreme očekuje do kraja Marta – NEMOJTE SE NAVIKAVATI NA PRIJATNE TEMPERATURE

Foto: Shutterstock

Oko 15. marta moguće je novo, prolazno, pogoršanje, dok za sada nema signala za jače zahlađenje barem do oko 25. ovog meseca, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila za mart mesec.

– U četvrtak i petak relativno toplo ali nestabilno uz čestu pojavu kiše i lokalnih pljuskova. U četvrtak će pljuskovi biti češći na severu, a u petak na jugu regiona. Lokalno će biti i jačih pljuskova uz grmljanske procese u atmosferi. U četvrtak vetar umeren do pojačan jugozapadni,a na severu regiona zapadni, do će u petak uglavnom biti slab do umeren, južni i jugozapadni. Dnevni maksimum do +12 do +18 stepeni Celzijusa – najavljuje Čubrilo.

U subotu već rano ujutro severne predele regiona zahvata hladan front koji donosi jak severozapadni vetar prolaznu kišu i zahlađenje. Taj front će se brzo premestiti ka jugoistoku i u planinskom delu regiona koji je preko 800mnv usloviće pojavu susnežice i snega, dok se preko 900mvn očekuje prolazan sneg. Dnevni maksimum u subotu od +4 do +10 stepeni Celzijusa, navodi se.

– Kako bi noć ka nedelji trebala biti vedra mogući su niski minimumi koji bi se u nedelju pred zoru uglavnom kretali do -1 do +2 stepena Celzijusa, dok bi lokalno bili i oko -3 stepena Celzijusa. U nedelju tokom dana pretežno sunčano i prohladno ali malo toplije u odnosu na subotu uz maksimum do +6 do +12 stepeni Celzijusa – kaže meteorolog.

Početkom sledeće nedelje ponovo osetno toplije i oko 13.03. bi se maksimumi trebali kretati od +12 do +18, a lokalno i preko +20 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

– Modeli sredinom sledeće nedelje i dalje imaju signal za novo, prolazno, pogrošanje. GFS, UKMO i JMA su za sada jači sa tim signalom pogoršanja u odnosu na ECMWF model – objašnjava Čubrilo.

Svakako bi i ono trebalo biti prolazno i oko 18.03. bi ponovo otoplilo, a srednjeročni proračuni za sada na sreću sve do oko 23.03, a potencijlno i duže nemaju signal za bilo kakvo jače zahlađenje koje moglo usloviti pojavu kasnog snega ili mraza u nizijama regiona.

– Narednih nedelju dana prvo prolećno vreme uz česte temperaturne promene, kišu i prve grmljavinske pljuskove, a više planine na kratko mogu imati i sneg – zaključuje on.