SPREMITE SE! BIĆE ŽESTOKO VEČERAS! Očekujte snažne udare OLUJE, otkriveno gde će tući NAJJAČE, prete li nam POPLAVE?!

 SPREMITE SE! BIĆE ŽESTOKO VEČERAS! Očekujte snažne udare OLUJE, otkriveno gde će tući NAJJAČE, prete li nam POPLAVE?!

Foto: Instagram/Printscreen/192_rs

Ove večeri veoma snažan grmljavinski sistem zahvatio je Pomoravlje i istočni deo Srbije i donosi ovim predelima veoma obilne pljuskove i jaku grmljavinu. Lokalno se očekuju i grmljavinske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

Na ovom području samo tokom večeri očekuje se da padne i preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, pa može doći do poplava na manjim tokovima bujičnog karaktera, kao i do poplava usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporačić

U nastavku večeri ovaj snažan grmljavinski sistem prmeštaće se u južnoj visinskoj struji dalje prema severu i zahvatiće Braničevski okrug, oblast Homolja, donji deo Podunavlja i istočni i jugoistočni deo Banata.

U ostalim predelima Srbije očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Jaka kiša padaće i u Beogradu i biće povremeno praćena i pljuskovima sa grmljavinom. Najmanje padavina tokom večeri očekuje se na zapadu Srbije.

U toku večeri se očekuju intenziviranje padavina i do nedelje ujutro širom Srbije očekuje se da padne od 30 do 70 litara, lokalno i više od 80 litara kiše po kvadratnom metru, pa i više, što su količine koje padnu u ovom delu godine i za mesec i po dana.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Usled vrlo obilnih padavina, očekuje se nagli rast manjih i srednjih tokova, uz opasnost od poplava na tokovima bujičnog karaktera, naročito u slivu Jadra, Drine, Kolubare, Jasenice, Peka, Mlave, Timoka, u slivu Zapadne Morave i u brdsko-planinskim predelima. Kada je reč većim rekama, nema opasnosti od poplava od padavina na našem području. Dobra vest da je nivo reka uglavnom nizak, tako da su one za sada spremne da prihvate obilne padavine, ali opasnost uvek postoji kod ekstremnih količina, naročito kod tokova sa bujičnim karakterom.

Sava i Dunav imaju niži vodostaj, pa će zbog vrlo obilnih padavina narednih dana imati porast vodostaja. Poseban oprez potreban je zbog ekstremno obilnih padavina u slivu Save u Sloveniji i Hrvatskoj gde je vć došlo do velikih poplava, pa će Sava zasigurno višemetarski porast imati i na toku kroz Srbiju, naročito kroz gornji tok, pa se situacija treba redovno pratiti. Kada je reč o Dunavu, vodostaj je niži i nema opasnosti od poplava, tako da je naša najveća reka spremna za dotok veće količine vode.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Zbog vrlo obilnih padavina, u subotu tokom večeri i noći postojaće opasnost da zbog nemogućnosti da odvodni i kanaliziacioni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode, pa da dodđe do urbanih poplava.

Dakle, zbog očekivanih vremenskih (ne)prilika od subote u podne do nedelje preporučuje se ogroman oprez i treba izbegevati kritična mesta, naročito na otvorenom. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju i da se uslovi u saobraćaju prilagode vremenskim uslovima. Bez preke potrebe u subotu tokom večeri i noći ne treba kretatai na put.

Inače, Srbija će i drugog dana vikenda biti pod uticajem ciklona i biće promenljivo oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali nema opasnosti od poplava. Slično vreme očekuje se i u ponedeljak. Maksimalna temperatura biće od 22°C na zapadu do 28°C na jugu Srbije, u Beogradu do 23°C. Od utorka se očekuje sunčano, od srede i toplije, ali se sledeće sedmice ne očekuju vrućine.