SPECIJALCI ROSU KRENULI NA SEVER KiM?! “Koha”: Jedinice na ulazu u Mitrovicu, Kurtijeva policija demantuje (VIDEO)

 SPECIJALCI ROSU KRENULI NA SEVER KiM?! “Koha”: Jedinice na ulazu u Mitrovicu, Kurtijeva policija demantuje (VIDEO)

Foto: Srbija Danas

Snage Kosovske policije ROSU, viđene su da se kreću ka Severnoj Mitrovici, javila je prištinska “Koha”.

Kako se navodi na portalu, specijalne jedinice krenule su u pravcu Severa nakon odluke Srba da napuste kosovske institucije, uključujući i policiju.

Za sada, navodi “Koha”, nema više detalja o čemu se radi.

Isto navode i “Reporteri”, ali ističu i da nisu uspeli da dobiju odgovore o tome ni od zamenika direktora policije u Severnoj Mitrovici Besima Hotija, kao ni od portparola kosovske policije Beki Keljanija.

Međutim, kosovska policija je demantovalo navode medija. U saopštenju Kosovske policijske službe (KPS) navedeno je da će, prema potrebi i operativnim procenama, angažovati svoje osoblje, radi obavljanja poslova i zakonskih ovlašćenja, kako bi se garantovala opšta bezbednost na KiM, kao i bezbednost svih građana bez razlike.

Policija u Prištini takođe je saopštila da nema angažovanja niti slanja specijalnih jedinica na severu Kosovske Mitrovice, kako je objavljeno u medijima.

Precizira se da policijske jedinice javnog reda i “granične jedinice po službenoj dužnosti kruže i kreću se u zavisnosti od obaveza i policijskih zadataka”.

Pozivajući se na trenutnu situaciju i dešavanja, kosovska policija kao, kako je navedeno u saopštenju, “institucija za sprovođenje zakona, na osnovu zakonskih i ustavnih akata, ima svoje operativne planove za ocuvanje ustavnog poretka, slobodno kretanje kao i očuvanje reda i mira javnosti” širom KiM.

Dodaje se i da kosovska policija kontinuirano prati dešavanja na KiM, uključujući nedavna dešavanja na severu Mitrovice i dala je profesionalne procene u skladu sa kojima preduzima neophodne, razumne i zakonske mere za rešavanje bezbednosne situacije i profesionalno reagovanje u slučaju kršenja bezbednosti građana ili ustavnog poretka.

Podsetimo, vođa lažne države Aljbin Kurti nedavno je jednostrano ukinuo Briselski sporazum izjavivši da neće implementirati obaveze koje je Priština preuzela u pogledu formiranja ZSO.

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji saopštili su ranije da se povlače iz skupštine, vlade i svih prištinskih institucija, kao i da suspenduju učešće u policiji i pravosuđu.

Odluke ostaju na snazi dok Priština ne povuče jednostrane odluke oko registracije tablica i dok ne formira ZSO