ŠOKANTNO OTKRIĆE INSAJDERA IZ FSB: Rusija planirala napad na Japan, evo kakav je bio stav Kine

 ŠOKANTNO OTKRIĆE INSAJDERA IZ FSB: Rusija planirala napad na Japan, evo kakav je bio stav Kine

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kremlj je planirao da napadne Japan 2021. godine, ali se ruski lider Putin predomislio i napao Ukrajinu, prenosi Newsweek.

Doušnik iz FSB-a je podelio sa novinarima američkog nedeljnika dokumente klasifikovane kao poverljive.

Agent FSB, pod nazivom “Vetar promene”, piše redovne depeše Vladimiru Osečkinu, prognanom ruskom aktivisti za ljudska prava, otkrivajući bes i nezadovoljstvo unutar službe zbog rata koji je počeo kada je Putin napao susednu Ukrajinu 24. februara.

Prema pisanju Newsweek-a, stoji da se Ruska Federacija u avgustu 2021. godine “ozbiljno pripremala za vojni sukob” sa Japanom.

– Uverenje da će zemlje ući u fazu akutne konfrontacije, pa čak i rata, bilo je visoko – rekao je izvor.

Newsweek podseća da Tokio i Moskva nikada nisu potpisali mirovni sporazum, kojim se formalno završava Drugi svetski rat, zbog sporova Kurilskih ostrva.

Zbog svoje lokacije između velikog japanskog ostrva Hokaido i ruskog poluostrva Kamčatka, ostrva nude brojne vojne i političke prednosti.

– Za Japan, ovde je kamen temeljac njegove moderne geopolitike. Status gubitnika u Drugom svetskom ratu još uvek sprečava Japance da imaju zvaničnu vojnu silu, stranu obaveštajnu službu i niz drugih stvari. Za “Zemlju izlazećeg sunca”, povratak Kurilskih ostrva bi zapravo značio reviziju ili čak ukidanje njihovog posleratnog statusa – ​​napisali su.

Za Moskvu su ostrva “moneta za potkusurivanje”, rekao je doušnik.

– Nebesko carstvo (Kina) veoma negativno gleda na svaki pokušaj revizije posleratnih sporazuma, a potencijalna pobeda Tokija u sporu oko Kurila je neprihvatljiva za Peking. Toliko je neprihvatljivo da bi Kina lako zakomplikovala život Rusiji da napravi takav poklon Japanu – zaključuje doušnik iz FSB.

Pročitaj još