ŠOKANTAN OBRT U SZO: Poznata teorija zavere o koroni je ipak ISTINA? Stručnjaci objavili najnovije informacije

 ŠOKANTAN OBRT U SZO: Poznata teorija zavere o koroni je ipak ISTINA? Stručnjaci objavili najnovije informacije

Foto: Profimedia

Dve i po godine od pojave SARS-CoV-2 u kineskom gradu Vuhanu, a još uvek se ne zna na koji način se zarazio “nulti pacijent”.

Teorije su se kretale od toga da se virus pojavio na pijaci u Vuhanu odakle je sa životinje prešao na čoveka, do toga da je virus “pobegao” iz laboratorije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prošle godine je u svojim izveštajima o poreklu virusa navela da je “malo verovatno” da je virus procurio iz laboratorija i gotovo proglasila tu teoriju, teorijom zavere.

Međutim, NBC prenosi da je SZO sada napravio potpuni zaokret jer su sada predložili novu istragu vezanu za teoriju da je virus ipak “pobegao” iz kineske laboratorije.

Ekspertska grupa SZO navela je da još nedostaju “ključni podaci” koji bi objasnili kako je pandemija počela. Naučnici su rekli da će “ostati otvoreni za sve naučne dokaze koji budu dostupni u budućnosti kako bi se omogućilo sveobuhvatno testiranje svih razumnih hipoteza”.

Naučno-savetodavne grupe za poreklo novih patogena (SAGO) je takođe primetila da se ta teorija ne može odbaciti, pošto su laboratorijske nesreće u prošlosti izazvale neke epidemije.

Naveli su i da Kina nije predstavila nijednu studiju SZO koja bi procenjivala mogućnost da je koronavirus rezultat curenja iz laboratorije.

Peking je oštro reagovao na izveštaj američkog medija i ponovio svoju teoriju da je virus virus možda došao iz američke laboratorije.

Foto: Profimedia

– Teorija curenja iz laboratorije je potpuna laž koju su antikineske snage izmislile u političke svrhe, što nema nikakve veze sa naukom. Uvek smo podržavali i učestvovali u naučno utemeljenom globalnom praćenju virusa, ali smo se čvrsto protivili bilo kakvim oblicima političke manipulacije – izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Žao Liđian.

Portarol je opet ponovio kinesku teoriju da su možda krivci laboratorije Fort Ditrik u Merilendu i laboratorija Univerziteta Severne Karoline za koje Peking sugeriše da u njima SAD razvijaju koronavirus kao biološko oružje.

Kina je i ranije promovisala teoriju da je kovid uvezen u zemlju u smrznutoj hrani, a sada se u izveštaju SZO od četvrtka navodi da bi i tu teoriju “hladnog lanca” trebalo dodatno istražiti.

SZO je u izveštaju navela i da je pijaca morskih plodova u Vuhanu verovatno odigrala važnu ulogu početkom pandemije jer je određeni broj pacijenata u decembru 2019. imao veze sa tom lokacijom.

U izveštaju navode i da još uvek postoje praznine u saznanjima oko prvog prenosa virusa sa životinje na čoveka.

Koronavirus je ubio više od 6,3 miliona ljudi širom sveta, primorao desetine zemalja na zatvaranja i preokrenuo svetsku ekonomiju.

Prvi put je otkriven u centralnom kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine i prvobitno je bio povezan sa tradicionalnom pijacom na kojoj su se prodavale divlje životinje.

Kina je optužena da sporo reaguje i prikriva razmere epidemije, pre nego što je zaključala ceo grad Vuhan i okolna područja u prvoj u nizu drakonskih mera pod nazivom “nulti kovid” koje se nastavljaju i danas, dok se ostatak sveta postepeno otvara.