ŠOK VIDEO OSVANUO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Umesto grejanja, đacima dele ćebad! (VIDEO)

 ŠOK VIDEO OSVANUO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Umesto grejanja, đacima dele ćebad! (VIDEO)

Foto: TikTok/Printscreen

Na društvenim mrežama pojavio se video snimak gde se jasno vidi kako umesto grejanja, đaci u Češkoj dobijaju ćebad kako bi se ugrejali. Deca su promrzla do kostiju i jedino što im je škola obezbedila su ćebad, oni su tokom nastave do ušiju umotani u ćebad. Ovaj video na društvenoj mreži TikTok pokazuje koliko je ozbiljna tema rasta cena gasa.

– Kad u školi nije toplo i škola bi radije kupila ćebad – napisala je učenica na snimku. “Nije fer, morao sam da donesem svoje ćebe”. “Zabranili su nam da ponovo donosimo ćebad u školu”, kaže drugi. “Ovde je još uvek vetrovito”, samo su neki od komentara đaka.

@anetttew #fyp #school ♬ Ring of Fire – Johnny Cash

Poznato je da cene energije rastu, škole štede na energiji i to se zaista vidi. Neki čak planiraju da se uopšte ne greju za zimu. Neke škole u ​​regionu Centralne Češke već računaju na mere uštede.

 Već razgovaramo o rešenjima za uštedu, učionice će biti podešene na 20 °C. Predviđamo ograničavanje grejanja u hodnicima, ali u skladu sa higijenskim zahtevima. Van nastave ćemo temperaturu smanjiti na 14 °C – izjavio je direktor Osnovne škole Vaclav Havel u Podebradima Vlastimil Špinka.