ISPRAVKA: UEFA nije izbacila 12 klubova iz Evrope

 ISPRAVKA: UEFA nije izbacila 12 klubova iz Evrope

FOTO: Profimedia

Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da sadržaj na našem sajtu Drugačije vezan za izbacivanje i kažnjavanje klubova od strane UEFE predstavlja dezinformaciju.

Više portala u Srbiji i regionu, među kojima i naš Drugačije, prenelo je pogrešnu informaciju da je UEFA izbacila 12 klubova, među kojima i Borac iz Banjaluke za šta je analizom utvrđeno da nije istina.

U članku je navedeno da su neki klubovi kažnjeni izbacivanjem iz Unije evropskih fudbalskih asocijacija, a da su drugi dobili uslovne kazne.

Ipak, iako je u naslovu pisalo da je UEFA izbacila 12 klubova, nije u pitanju bila tačna informacija. Na zvaničnoj stranici UEFA objavljena je 3. marta 2023. odluka o uvođenju disciplinskih mera za 11 klubova u skladu sa zahtevima za solventnost na osnovu novog Pravilnika o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti. Odlukom je, ipak, izbačeno šest klubova dok su preostali dobili novčane kazne.

UTVRĐENE ČINJENICE:

Na zvaničnoj stranici UEFA-e objavljeno je 3. marta 2023. godine saopštenje o odluci o uvođenju disciplinskih mjera za jedanaest klubova, u skladu sa “zahtevima za solventnost na osnovu novih UEFA Pravilnika o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti”. U saopštenju se navodi:

Zbog recidiva i/ili kašnjenja izmirenja obaveza više od 90 dana, sledećim klubovima izrečeno je isključenje pod dole navedenim uslovima iz učešća u sledećem UEFA klupskom takmičenju za koje bi se inače kvalifikovali u tri naredne sezone (tj. sezone 2024/25, 2025/26. i 2026/27):

Za CFR 1907 Kluž (ROU) i NK Osijek (CRO) isključenje se suspenduje na probni period od dve sezone i biće sprovedeno samo ako ovi klubovi ne ispune uslove solventnosti u sezonama 2023/24. i 2024/25.

Za FK Aris Solun (GRE), FK Astanu (KAZ), ŠD NK Olimpija Ljubljana (SVN) i HNK Rijeka (CRO) isključenje se suspenduje na probni rok od jedne sezone i biće sprovedeno samo ako ovi klubovi ne ispune uslove solventnosti u sezoni 2023/24.

Dakle, na stranici UEFA-e navedeno je da je uslovna mera isključenja izrečena klubovima CFR 1907 Kluž, NK Osijek, FK Aris Solun, FK Astan, ŠD NK Olimpija Ljubljana i HNK Rijeka. Ovi klubovi će, u slučaju da ne izmire dugovanja u roku od dve sezone u slučaju prva dva pomenuta kluba, odnosno jedne sezone u slučaju preostala četiri, biti izbačeni iz UEFA klupskog takmičenja za koje bi se kvalifikovali u periodu od tri sezone.

U našem prvobitnom članku je bilo navedeno da je odlukom UEFA-e izbačeno 12 klubova. Odlukom je, ipak, izbačeno šest klubova, dok su preostali navedeni dobili novčane kazne, pa ovom prilikom ispravljamo netačnu informaciju.

Portal Drugačije se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja informacija za koje je u navedenoj analizi utvrđeno da predstavljaju dezinformacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *