ŠOK PROGNOZA METEOROLOGA! Evo kakvo nas vreme očekuje u avgustu – ovome se nismo nadali

 ŠOK PROGNOZA METEOROLOGA! Evo kakvo nas vreme očekuje u avgustu – ovome se nismo nadali

Danas će vreme biti promenljivo oblačno i nestabilno, s kišom i grmljavinom, prema najnovijoj vremenskoj prognozi Meteorologa Marka Čubrila koju je objavio na Fejsbuku.

IZDATO NOVO HITNO UPOZORENJE RHMZ: Spremite se za HAOS, najveći do sada, stižu ORKANSKI VETROVI i nagla promena vremena!

ZEMLJOTRES POGODIO SRBIJU: Rano jutros se zatreslo, epicentar kod OVOG grada

DRASTIČAN PAD TEMPERATURE: Srbija danas na udaru velikih vremenskih nepogoda, vetar će dostizati udare orkanske jačine

Na severu će se posle podne smanjiti oblačnost, dok će hladan front na jugu i jugoistoku biti primetan tek krajem dana.

Tamo bi moglo biti i vremenskih nepogoda uz osetno više maksimalne temperature.

Vetar će biti umeren, povremeno i pojačan, uglavnom severozapadni, osim na jugu gde će pre podne duvati jugozapadni vetar.

Dnevne maksimalne temperature će biti prilično različite, oko 17 stepeni na severu i delom središnjih oblasti, dok će na jugu regiona biti znatno toplije s maksimalnih oko 33 stepena.

Međutim, posle podne će se na jugu značajno osvežiti.

– Zatim do nedelje suvo. U početku relativno sveže, posebno noću kada će se minimumi kretati od 8 do 16 stepeni Celzijusa, dok bi ponegde po kotlinama BiH, Crne Gore i Srbije mogli pasti na samo oko 4 stepena Celzijusa. Od petka dnevni maksimum u postepenom porastu i za kraj nedelje predviđeni su od od 26 do 31 stepen Celzijusa. Početkom sledeće nedelje, oko 2. avgusta, moguće je nešto izraženije pogoršanje uz kišu, pljuskove i osveženje, dok bi novo osveženje moglo uslediti već oko 5. avgusta – najavio je Čubrilo.

Danas se opraštamo od letnjih vrućina, jer nakon osetnog osveženja, maksimalne temperature će se kretati oko proseka, a možda čak i ispod toga nakon 5. avgusta.

Ovo znači da u narednih desetak dana nećemo imati prave letnje vrućine, a postoji mogućnost da ih uopšte nećemo doživeti do kraja leta.

Uz hlađenje vremena, kako na površini zemlje, tako i u višim slojevima atmosfere, vrednosti CAPE (indeks atmosferske nestabilnosti) brzo opadaju.

To znači da će se uslovi za snažne olujne procese u atmosferi sutra brzo izgubiti, i jedino na jugu, gde će veći deo dana biti toplo, možda će biti lokalnih nepogoda.

Vremenski uslovi će se značajno promeniti, iako će na jugu biti toplo, očekuje se ukupno smanjenje temperature, a rizik od olujnih vremenskih pojava će opasti u narednim danima.