ISPRAVKA: Utvrđen nivo prosečne inteligencije maloletnog ubice iz “Ribnikara” nije “šok otkriće” i ključni dokaz koji može promeniti tok istrage

 ISPRAVKA: Utvrđen nivo prosečne inteligencije maloletnog ubice iz “Ribnikara” nije “šok otkriće” i ključni dokaz koji može promeniti tok istrage

Foto: printscreen/Društvene mreže

Analizom portala raskrinkavanje.ba utvrđeno je da sadržaj na našem portalu Drugačije u kome se u naslovu kao “šok obrt” navodi da dečak ubica nije natprosečno inteligentan i genije predstavlja klikbejt.

Prvobitni naslov na našem portalu: “ŠOK OBRT – LEKARI ZAKLJUČILI NEŠTO ŠTO MENJA TOK ISTRAGE? Dečak ubica sa Vračara nije ono za šta su verovali da jeste” predstavlja klikbejt jer se pompezno najavljuje kao “šok obrt” u istrazi to što je dečak prosečno inteligentan i nije genije. Sam naslov je koncipiran tako da se pogrešno najavljuje neki ključan i važan dokaz koji bi mogao promeniti tok istrage, a zapravo se radi o nivou dečakove inteligencija koja nikako ne može biti ključan dokaz koji može promeniti tok same istrage ovog stravičnog zločina.

Portal Drugačije se izvinjava svojim čitaocim zbog prenošenja informacija za koje je analizom utvrđeno da predstavljaju klikbejt.

Naslov članka je promenjen tako da potpuno odgovara činjenicama, a sam sadržaj korigovan je tako da se jasno naznačava da je u pitanju nivo inteligencije dečaka, a ne ključni dokaz koji menja tok istrage.

Kako bi se odgonetnuo ključ koji je bio okidač za ovakav strašan zločin, čitav tim psihijatara i psihologa svakodnevno ispituje i posmatra maloletnog ubicu. Kao jedan od faktora koji su mogli dovesti do ovakve nesreće pominje se odnos sa roditeljima.

LEKARE I ČUVARE OBUZELA JEZA ZBOG KRIKA DEČAKA UBICE SA VRAČARA: Vikao ovo u psihijatrijskoj ustanovi: Osilio se i pritiska lekare

Maloletni dečak (13) koji je 3. maja ubio osmoro vršnjaka i čuvara škole OŠ “Vladinsav Robnikar” na Vračaru, dok je deveto dete umrlo kasnije u bolnici od posledica upucavanje, navodno se osilio i gotovo svakog dana zahteva da bude pušten na slobodu iz psihijatrijske ustanove, jer tvrdi da “nema više razloga da boravi u bolnici”. Ipak, šanse da su to dogodi su praktično nikakve.

Kako bi se odgonetnuo ključ koji je bio okidač za ovakav strašan zločin, čitav tim psihijatara i psihologa svakodnevno ispituje i posmatra maloletnog ubicu. Kao jedan od faktora koji su mogli dovesti do ovakve nesreće pominje se odnos sa roditeljima.

Stručnjaci istražuju odnos dečaka sa svojom majkom

Kako “Blic” prenosi, lekari će, što je i uobičajeno u ovim slučajevima, posebno ispitati dečakov odnos prema majci i da li tu kod ovog 13-godišnjaka postoje određene negativne emocije.

Foto: Srbija Danas/youutube printscreen Al Jazeera Balkans

Prema dosad raspoloživim podacima, majka jeste spartanski forsirala dečaka da u školi i mimo nje bude bolji od drugih, mada to nikada ne može biti jedini i glavni uzrok zašto je dečak, uslovno rečeno, “pukao”. Mnogo je hiperambicioznih roditelja u Srbiji, pa njihova deca nisu masovne ubice.

Svakako, za dečaka ubicu je testovima utvrđeno da ima prosečnu inteligenciju i da nije “genije”, kako su ga roditelji predstavljali i oslovljavali, i kako se najpre mislilo s obzirom na studioznost s kojom je planirao masovno ubistvo.

Analiza i veštačenje dečakovog psihičkog stanja može biti jedan od faktora u istrazi, ali utvrđen nivo inteligencije nikako ne može biti ključni dokaz koji može promeniti tok istrage.

Majka dečaka ubice saslušana u policiji: Tvrdila da ništa nije znala

Majka dečaka ubice, inače naučna radnica i profesorka na fakultetu, saslušana je u sredu u Policijskoj upravi za grad Beograd. Kako prenose beogradski mediji, navela je da ni na koji način niko nije mogao da pretpostavi da će njen sin da počini masovno ubistvo.

Otac dečaka je još ranije priveden i određeno mu je zadržavanje, dok je majka na slobodi. Po službenoj dužnosti, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je formiralo predmet u vezi sa masakrom u OŠ “Vladimir Ribnikar” kako bi se utvrdilo da li se u radnjama majke stiču elementi krivičnog dela. Konkretno se ispituje krivično delo “zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica” iz čl. 193 Krivičnog zakonika.

Foto: Srbija Danas

Gradskom centru za socijalni rad je naloženo da izvrši dijagnostičku procenu funkcionisanja porodice dečaka ubice i o tome dostavi izveštaj Tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa. Ukoliko se utvrdi odgovornost majke, njoj prete tri godine zatvora.