ŠOK NA KURSNOJ LISTI! Jutros se desio veliki PREOKRET: Ovakva situacija sa dolarom i evrom nije viđena 20 GODINA

 ŠOK NA KURSNOJ LISTI! Jutros se desio veliki PREOKRET: Ovakva situacija sa dolarom i evrom nije viđena 20 GODINA

Foto: Profimedia

Dolar i evro nikada nisu bili bliži.  Jedan evro jutros vredi 117,39 dinara, a jedan dolar 117,25 dinara.

Razlika je u 14 para i ovakve vrednosti nisu viđene u protekle dve decenije.

Dolar i evro približavaju ekvivalentnosti već neko vreme. Prošle nedelje razlika se merila u 10 odsto, ali su najave išle u pravcu daljeg približavanja i jačanja američke valute.

– Evro je oslabio, ali bi mogao da padne za još 10% – saopštila je pre nedelju dana Sosijete ženeral banka na globalom niovu.

Vrednost američkog dolara raste već nekoliko meseci jer ulagači traže utočište usred rastuće neizvesnosti u svetu i zbog agresivnog delovanja američkih Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije.

Rastuća inflacija, koja je uzrokovala najveći skok cena u Sjedinjenim Državama u poslednjih 40 godina, podstakla je Federalne rezerve na agresivno podizanje kamatnih stopa, što povećava tražnju za američkim dolarima.

Američki dolar je inače “svetska rezervna valuta” i smatra se sigurnim utočištem u vremenima globalnog ekonomskog stresa.

Foto: Profimedia

– Dolar će verovatno ostati jači od gotovo svih valuta u ovom tromesečju – rekao je Mark Hefele, glavni investicioni direktor u UBS Global Welt Management.

Težina evropske energetske krize i odgovor Evropske centralne banke na smanjenje obveznica povlače zajedničku valutu. Sve to čini evro “nekupivim” u ovom trenutku, ocenjeno je više puta prethodnih dana.

Glavni valutni strateg kompanije SocGen ukazao je na ruski gasovod kao na jednu potencijalnu bolnu tačku.

– Energetska zavisnost Evrope od Rusije opada, ali ne dovoljno brzo da izbegne recesiju ako se gasovod zatvori. Ako se to dogodi, EUR/USD će verovatno izgubiti još oko 10%  – napisao je on.