ŠOK! MASOVNI UBICA OSUĐEN NA 21 GODINU ZATVORA Rešio da tuži državu? Tvrdi da nisu ispoštovana njegova LJUDSKA PRAVA

 ŠOK! MASOVNI UBICA OSUĐEN NA 21 GODINU ZATVORA Rešio da tuži državu? Tvrdi da nisu ispoštovana njegova LJUDSKA PRAVA

Foto: Profimedia

Anders Brejvik, poznat kao masovni ubica koji je 2011. godine izveo napad u Norveškoj, podneo je tužbu protiv Norveške zbog navodnog kršenja svojih ljudskih prava uslijed “ekstremne izolacije” u zatvoru.

Brejvik je osuđen na 21 godinu zatvora, koji se može produžiti ako se smatra da je i dalje opasan za društvo. On je izveo teroristički napad 22. jula 2011. godine, kada je detonirao bombu u centru Osla i zatim otvorio vatru na omladinski kamp na otoku Utoya, ubivši ukupno 77 ljudi.

Prema njegovom advokatu, Ojštajn Storviku, Brejvik tuži državu zbog “ekstremne izolacije” u kojoj je proveo 11 godina. Storvik je izjavio za agenciju Rojters da Brejvik tvrdi da je bio izolovan od drugih ljudi osim od svog čuvara i da to predstavlja kršenje njegovih ljudskih prava.

Foto: Profimedia

Norveške vlasti su suočene s teškim pitanjem kako postupiti prema osobama koje su osuđene za ozbiljne zločine, poput Brejvika. Izolacija takvih zatvorenika je često tema kontroverzi i rasprava, s obzirom na to da se pokušava balansirati između kažnjavanja zločinaca i zaštite njihovih ljudskih prava.

U prošlosti su Brejviku bili omogućeni neki kontakti sa spoljnim svijetom, uključujući pisanje pisama, noveinske intervjue i pristup knjigama. Međutim, on tvrdi da su ti kontakti bili nedovoljni i da je zbog izolacije pretrpio štetne efekte na mentalno zdravlje.

Ovaj slučaj će verovatno pokrenuti šire rasprave o tretmanu osoba osuđenih za teške zločine i izazvati pitanja o granicama između kažnjavanja i poštovanja ljudskih prava.