SNEG SE VRAĆA U SRBIJU?! Drastična promena vremena za par dana – grad, pljuskovi sa grmljavinom i mraz! (FOTO)

 SNEG SE VRAĆA U SRBIJU?! Drastična promena vremena za par dana – grad, pljuskovi sa grmljavinom i mraz! (FOTO)

Narednih dana toplije uz više sunca ali I dalje lokalna pojava pljuskova.

 Početkom sledeće nedelje ponovo česte nestabilnosti, a sredinom nedelje i relativno hladno, na višim planinama moguć prolazan sneg.

– Danas i sutra nad većim delom regiona pretežno sunčano i prijatno toplo. Danas nad središnjim i jugoistočnim, a sutra i nad istočnim delovima regiona moguća pojava grmljavinskih pljuskova. Vetar će uglavnom biti slab. Dnevni maksimum od +13 do +20 stepeni Celzijusa – piše Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

U nedelju još malo toplije i uglavom suvo, ali su krajem dana na zapadu regiona mogućui lokalni pljuskovi. Dnevni maksimum i do +24 stepena Celzijusa, a vetar će okrenuti na slab do umeren, južni.

Nestabilnosti će biti posledica približavanja hladnog fronta koji će se preko regiona premestiti u ponedeljak donoseći kišu, grmljavinske pljuskove, a lokalno može biti i jakih nestabilnosti uz pojavu grada. Vetrar u okretanju a zapadni i severozapadni i u zoni pljuskova na kratko vrlo jak. Dnevni maksimum do oko +13 stepeni na zapadu regiona do oko +20 na istoku regiona, stoji u prognozi.

U utorak promenljivo oblačno i umereno toplo uz moguću pojavu lokalnih pljuskova i to pre svega nad višim planinskim delom regiona. Vetar zapadni, posle podne južni i jugozapadni,a dnevni maksimum do +14 do +18 stepeni Celzijusa.

– Sredinom sledeće nedelje je moguće još jedno pogrošanje ali i zahlađenje te bi oko naredne srede uz kišu i pljuskove na planinama preko 1000mnv moglo biti i prolaznog snega. Duvao bi jak severozapadni vetar, dok bi se dnevni maksimum mogao kretati od +6 do +13 stepeni Celzijusa, što je znatno ispod proseka – piše Čubrilo.

Oko 27.04. uz razvedravanje moguće hladne noći gde bi predeli preko 800mnv mogli imati kasnu pojavu mraza i na 2m visine, dok bi u nizijama postola opsanost od prizemnog mraza. Tokom dana postepeno otopljenje i za naredni vikend maksimumi od +14 do +19 stepeni Celzijusa, ali i dalje bez maksimuma koj bi išli preko +20 stepeni Celzijusa.

Sam kraj aprila i početak maja bi mogli doneti tipično prolećno vreme uz smenu sunca i grmljavinskih pljuskova, navodi se.

Dugoročni prognostički sistem ECMWF-a (EPS) posle 03.05. simulira topliji i stabilniji period ali za sada ga već oko 06.05. prekida novim periodom relativno svežeg i kišovitog vremena.

Naredni dani sunčaniji i topliji ali i dalje uz moguće pljuskove,a početkom sledeće nedelje ponovo vrlo nestabilno i hladnije, zaključuje Čubrilo.