SNAŽNO POJAČANJE ZA VOJSKU SRBIJE: Stiže revolucionarno oružje, naše kopnene snage imaće MOĆNU opremu

 SNAŽNO POJAČANJE ZA VOJSKU SRBIJE: Stiže revolucionarno oružje, naše kopnene snage imaće MOĆNU opremu

Foto: Profimedia

Vojska Srbije očekuje isporuku većih količina modularne puške M-19 koja ima dva kalibra, 6,5 i 7,62 milimetra, rekao je dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse.

– Vojska Srbije koristi puške “zastava” M-70 i M-21, s tim što u specijalnim jedinicama imamo nemačke “hekler und koh” puške G-36 i HK-416 i belgijske puške “skar” i niz snajperskih pušaka. Takođe u upotrebi, za sada u manjem obimu, imamo i našu modularnu pušku M-19, koja je po nama revolucionarno rešenje, u dva kalibra 6,5 milimetara i 7,62 milimetra, sa odgovarajućim dnevnim i noćnim nišanom. Ona je u serijskoj proizvodnji i očekuju se isporuke većih količina. Iskustvo iz dosadašnjih vežbi govori da je njenim uvođenjem efikasnost streljačke vatre povećana za više od 30 odsto – rekao je Miloradović.

On je dodao da se planira da ta pušta postane standardna borbena puška Vojske Srbije, uključujući i kraću verziju, automat, koja je namenjena za posade borbenih i neborbenih vozila, osoblje komandnih i komunikacionih vozila.

– Ipak, najrevolucionarniji deo je zapravo metak kalibra 6,5 milimetara jer on daje te superiorne balističke performanse, bez povećanja sile trzanja i smanjenja kontrolabilnosti oružja u rafalnoj paljbi – rekao je Miloradović za štampano izdanje “Politike”.