SKORO 2.000 DECE MLAĐE OD PET GODINA UMRLO OD GLADI! Objavljeni poražavajući podaci – ne vidi se rešenje problema u ovoj državi

 SKORO 2.000 DECE MLAĐE OD PET GODINA UMRLO OD GLADI! Objavljeni poražavajući podaci – ne vidi se rešenje problema u ovoj državi

Foto: Shutterstock

Najmanje 1.900 dece mlađe od pet godina umrlo je u protekloj godini od neuhranjenosti u regionu Tigraj u Etiopiji dok su trajali oružani sukobi, navodi se u studiji koju su sprovele regionalne zdravstvene službe.

Smrtni slučajevi dece beleženi su u zdravstvenim ustanovama širom Tigraja od juna prošle do 1. aprila ove godine , ali Zapadni Tigraj, koji je pod kontrolom snaga iz susednog regiona Amhara, nije obuhvaćen u istraživanjem.

Lekar koji je radio na studiji rekao je da je pravi broj smrtnih slučajeva među neuhranjenom decom verovatno veći jer mnoge porodice nisu bile u mogućnosti da dovedu svoju decu u zdravstvene centre zbog problema sa transportom.

– S obzirom da ne možemo da pristupimo većini oblasti, ne znamo šta se dešava na nivou cele zajednice. Ovo su smrtni slučajevi koje smo uspeli da zabeležimo u zdravstvenim ustanovama, ali većina smrtnih slučajeva prouzrokovanih neuhranjenošću ostala je neevidentirana – rekao je lekar koji je zatražio anonimnost zbog straha od odmazde.

Tigraj je odsečen od ostatka Etiopije od juna prošle godine kada su borci Narodnog oslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF), ponovo zauzeli veći deo regiona nakon povlačenja saveznih snaga.

Pročitaj još

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *