Simptomi RAKA GRLIĆA MATERICE: Ukoliko primetite ove PROMENE i KRVARENJE van ciklusa, HITNO NA PREGLED

 Simptomi RAKA GRLIĆA MATERICE: Ukoliko primetite ove PROMENE i KRVARENJE van ciklusa, HITNO NA PREGLED

Kako biste sačuvali intimno zdravlje potrebno  je da redovno odlazite na ginekološke preglede i da radite papa test, a to znači bar jednom godišnje. Na ovaj način mogu se sprečiti mnoge opake bolesti, a u ovom slučaju i rak grlića materice. 

Rak grlića maternice se razvija kada ćelije na cerviksu tj. na grliću maternice, postaju abnormalne. Nakon nekog vremena, ove ćelije će postati tumor koji se može proširiti na susedne organe, kao što su mokraćni mehur i creva. Cerviks ima dve različite vrste stanica – pločaste i žlezdane, pa ako se abnormalnost pojavi, one se mogu razviti u dve različite vrste raka. 

Važne činjenice o raku grlića maternice koje trebate znati su:

1. Papa test na vreme otkriva abnormalne stanice koje se mogu pretvoriti u rak grlića maternice ako se pravovremeno ne leče

Papa test uključuje uzimanje uzorka stanica cerviksa kako bi se promatrala infekcija humanim papiloma virusom (HPV). HPV infekcija je česta pojava, no s vremenom može promeniti stanice cerviksa. U tom slučaju, daljnje pretrage se rade kod ginekologa u bolnici.

2. Postoje simptomi raka grlića maternice na koje trebate obratiti pažnju

Simptomi na koje treba pripaziti uključuju abnormalno krvarenje (na primer, nakon seksa ili između menstruacija), vaginalni iscedak koji izgleda ili se oseti drugačije, te bol tokom seksa. Takođe, moguća je krv u mokraći, nadutost i promene crevnih ili mokraćnih navika.

3. Između 25. i 50. godine života, papa test treba raditi svake tri godine!

Kasnije, nakon 50. godine, papa test je potrebno raditi svakih pet godina do 65. godine. Ako imate abnormalno krvarenje ili vaginalni iscedak, posavetujte se sa svojim lekarom kako biste procijenili treba li napraviti papa test, čak i ako još nije vreme za to.

4. Učestaliji je kod mlađih žena

Rak grlića maternice je vrsta raka koja učestalije pogađa mlađe žene. Više od polovice oboljelih od raka grlića maternice su žene mlađe od 45 godina, te je zbog toga važno redovno raditi papa test.

5. Ako vaš papa test pokaže visok rizik od infekcije HPV-om, trebate napraviti više pretraga

Ako su pronađeni tragovi HPV virusa, bićete upućeni ginekologu u ambulantu za kolposkopiju radi detaljnije analize cerviksa. Mnoge žene nemaju rak, ali bilo kakva promena stanica može prethoditi razvoju raka. Papa test će otkriti kolike su promene stanica cerviksa. Zapamtite, ako su promene male, mogu se nakon nekog vremena vratiti u normalu. U svakom slučaju, bit ćete upućeni na kolposkopiju kako bi se pažljivo proučio vaš cerviks koristeći različite otopine. Možda ćete čak trebati obaviti biopsiju za vreme pregleda kako bi se prikupilo što više informacija o promenama stanica na cerviksu. Ako se ne pronađu promene na stanicama cerviksa, papa test je potrebno ponoviti u roku od godinu dana.

6. Rizični faktori za HPV infekciju i pušenje

Bolesti poput klamidije i HPV infekcije mogu povećati šanse razvitka raka grlića maternice. Uzimanje kontracepcijskih pilula dulje od pet godina takođe neznatno povećava rizik od raka vrata maternice. Ako je član vaše porodice bolovao ili boluje od neke vrste raka, onda i vi imate visoke šanse za razvoj raka grlića maternice.

7. Usredotočenost na disanje može pomoći da se osećate manje anksiozno kad radite papa test

Ako ste nervozni ili vas je sram, razgovarajte s doktorom koji vam radi papa test. On vam može pomoći da se opustite i utešiti vas. Zapamtite da papa test traje samo minutu, dve. U nekim slučajevima teško je videti cerviks u potpunosti, pa vas lekar može zamoliti da stavite šake ispod kukova. U retkim slučajevima, ako se osećate neugodno, možete uzeti lijekove protiv bolova ili zamoliti svog lekara da napravi pauzu tokom postupka kako biste udahnuli malo vazduha. Može vam pomoći i usredotočenost na disanje. Ponekad pomaže i promena poze ili korištenje manjeg spekuluma. Najbitnije je zapamtiti da je papa test izuzetno važan, a medicinsko osoblje će vam pomoći da se osećate ugodno!

8. Većina raka grlića maternice se otkrije na vreme i može se izlečiti

Ovo je glavni razlog zašto je važno redovno raditi papa test. Vrsta lečenja zavisi od stadijuma raka – ako se otkrije pravovremeno, abnormalni deo cerviksa se može ukloniti ili se može obaviti histerektomija.