ŠEST DRŽAVA KOJE NIKADA NEĆE BITI OSVOJENE: Imaju ogromnu vojnu moć, ali to nije presudni i jedini faktor!

 ŠEST DRŽAVA KOJE NIKADA NEĆE BITI OSVOJENE: Imaju ogromnu vojnu moć, ali to nije presudni i jedini faktor!

Foto: Youtube/Printscreen

Od februara 2022. godine, bez predaha traje rat na teritoriji Ukrajine. Ova zemlja je postala poprište snažnih sukoba Moskve, na jednoj, i Kijeva na drugoj strani, ali u obzir moramo uzeti i NATO kao izuzetno važan faktor u odbrani teritorije Ukrajine.

Slobodno se može reći da je posredi rat između NATO-a i Rusije, iako je Severnoatlantska alijansa indirektno uključena u celu situaciju, izbegavajući da se direktno sukobi sa Rusijom. NATO otvoreno i transparentno pomaže ukrajinsku vojsku najsavremenijim oružjem pružajući i obuku tamošnjim trupama. Kada sagledamo celu situaciju, jasno je i te kako da svet ide ka onome čega se svi plašimo – novom svetskom sukobu i još većim ekonomskim problemima koji bi mogli još više da prodube krizu u celom svetu, a ne samo u Ukrajini.

U kontekstu aktuelnog sukoba, ali i nekih “zaboravljenih sukoba” (Jemen, Etiopija, Libija, Nigerija…) koji su možda i brutalniji od onog na teritoriji Ukrajine, predstavljamo zanimljiv osvrt na to koliko su osvajački ratovi zapravo mogući. Odnosno, ukoliko počne sukob velikih razmera, da ne kažemo Treći svetski rat, da li će osvajnja u teritorijalnom smislu biti izvodljiva kada su u pitanju velike države i svetske sile. Predstavljamo šest država za koje sigurno možemo reći da nikada neće biti teritorijalno osvojene, pa nam to sugeriše na neminovnost vođenja ratova na teritorijama trećih država, što primer Ukrajine najbolje opisuje, ali i primer Sirije.

6. Australija

Najbolje oružje Australije u odbrani od uljeza je upravo njena teritorija. Australija je geografski prilično distancirana od potencijalnih osvajača i okružena je okeanima – ostrvo je. Najbliži potencijalni protivnik mogao bi da bude Japan koji je od njenih obala udaljen 6.851 kilometar. Tokom Drugog svetskog rata Japan je razradio planove za osvajanje Australije. Međutim, taj plan Tokio je ubrzo napustio.

Čak 70 odsto teritorije Australije ima dobro zaleđe u vidu velikih nenaseljenih i negostoljubivih pustinjskih i polupustinjskih područja. Australijske oružane snage broje više od 85.000 dobro uvežbanih i naoružanih vojnika i aktivnih rezervista sa punim radnim vremenom što je čini najvećom vojnom silom u Okeaniji.

5. Velika Britanija

Drugo ostrvo ili zemlja koju je teško osvojiti jeste Velika Britanija. Treba dodatno istaći da je ova zemlja među vodećim ekonomijama sveta. Jedini način da se zemlja napadne je upravo preko Engleskog kanala, odnosno Lamanša. To može napraviti brojne poteškoće, posebno što čak ni Nemcima tokom Drugog svetskog rata nije pošlo za rukom da to ostvare.

S druge strane, tu je britanska armija spremna za borbu. Godišnji budžet britanskih trupa iznosi više od 43 milijarde dolara. Isto tako, Ujedinjeno Kreljevstvo ima veoma snažne saveznike u NATO-u, koji bi odmah pritekli u pomoć.

4. Indija

Kao što je dobro poznato, Indija je tokom svoje veoma duge istorije bezbroj puta napadana, pa potom kolonizovana od strane britanskih osvajača. Međutim, danas bi takav podvig bio veoma težak, jer su se okolnosti i te kako promenile.

Naime, Indija je na severu i istoku zaštićena visokim planinskim lancem – Himalajima. Praktično, polovinu njene severozapadne teritorije čine surove i neprohodne pustinje. Indijski jugozapad čine neprohodne tropske prašume. 

Iskrcavanje ili desant snaga neprijatelja bio bi sam po sebi problematičan. Takođe, Indija u svojim teritorijalnim vodama održava veliku flotu podmornica koje bi predstavljale ozbiljan problem po osvajačku flotu. Podmornice bi mogle da potope neprijateljske ratne brodove, nosače aviona, ali i da prekinu linije snabdevanja neprijatelja.

Indija je spremna za bitku na dva fronta. Posle pređašnjih sukoba sa Kinom i Pakistanom, Indija je pokazala da je spremna da se odupre novim nastojanjima dve sile ukoliko dođe do novih sukoba. Takođe, Himalaji pružaju nezamislivu vazdušnu i kopnenu zaštitu Indiji.

3. Rusija

Kao što znamo, Rusija je najveća zemlja sveta. Poseduje ogroman vojni potencijal u smislu ljudstva, ali i ratnog oruđa. Međutim, Rusima ništa ne ide tako dobro kao što je zaustavljanje invazija.

Napoleon je napao Rusiju davne 1812. godine i gorko je zažalio. Rusi su tada spalili Moskvu i zaprepastili osvajača, koji se razočaran povukao. Istu grešku je napravio i Hitler koji je napao juna 1941. godine, što se ispostavilo pogubnim potezom za Treći rajh i doprinelo njegovom uništenju 1945. godine.

Uprkos tome, okruženje je najbolja zaštita Rusije. Zastrašujuće niske temperature Sibira, ogromni rečni tokovi, močvare i nesavladive planine su veoma teške za prodor.

2. Kina

Kina je najmnogoljudnija zemlja sveta sa populacijom od 1,3 milijardi stanovnika i šta više, Komunistička partija nema problem u tome da svoje stanovništvo brzo regrutuje i osposobi za rat. Uzmimo kao najbolji primer, bitku za jezero Čosin 1950. godine tokom Korejskog rata.

Kina je tada poslala u pomoć svojoj braći iz Severne Koreje čak 10 divizija kako bi odbili diviziju američkih marinaca koji su se borili na strani Južnokorejaca. Sever je u suštini imao neograničenu vojnu podršku Kine, bez koje ne bi opstao.

Očigledno je da je geologija drugi značajan faktor u odbrani Kine. Kina je ogromna zemlja sa najraznovrsnijim prirodnim okruženjem.

Klima u zemlji je veoma diverzifikovana i ona varira od kraja do kraja ove velike države. Okružena je i morima na istoku, jugoistoku i jugu. Kina ima velika pustinjska područja, divljinu, kao i ometajuće i nepristupačne planinske lance.

Kineska vojska je veoma daleko otišla kada je u pitanju napredak i pristup novim tehnologijama.

1. Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države su kroz istoriju bile napadane nekoliko puta, ali kopno nikada nije bilo ozbiljnije ugroženo. Američka vojska je danas jedna od najmodernijih i neverovatno dobro opremljenih armija na svetu.

Budžet za odbranu SAD iznosi skoro uvek iznad 700 milijardi dolara godišnje. Međutim, sve više običnih Amerikanaca je naoružano, mimo vojske. Tamo se oružje svakodnevno prodaje u radnjama dostupnim svakome i ima ga više nego što Amerika ima stanovnika.

Ta situacija dovodi do toga da je apsolutno nemoguće za osvajača da pokori i pobedi ne samo američku vojsku, Nacionalnu gardu, već i građane SAD. Geologija i ovde igra ulogu u odbrani američkih teritorija i granica.

Ogromne pustinje, planinski lanci, šumovita priroda Aljaske dovode do toga da je nezamislivo za bilo kog osvajača da se lagodno kreće kroz američku teritoriju.

Izvor: Srbija Danas