“SAMOUVERENO PROŠAO KROZ MRAČNA VRATA SMRTI” Papinu vladavinu obeležili skandali – prvi koji se lično sastao sa ŽRTVAMA katoličkih sveštenika

 “SAMOUVERENO PROŠAO KROZ MRAČNA VRATA SMRTI” Papinu vladavinu obeležili skandali – prvi koji se lično sastao sa ŽRTVAMA katoličkih sveštenika

Foto: Srbijadanas/youtube printscreen/Vatican News/youtube printscreen/Shekinah News

U Vatikanu je u 95. godini preminuo papa emeritus Benedikt XVI, saopštila je Katolička crkva. Benedikt XVI bio je papa od 2005. do 2013.godine kada se na lični zahtev povukao.

– Sa tugom vas obaveštavam da je papa emeritus Benedikt XVI, preminuo u 9.34 u manastiru Majke Crkve (Mater Ecclesiae) u Vatikanu – naveo je portparol Vatikana u pisanoj izjavi.

Vatikan navodi i da će njegovo telo biti položeno u bazilici Svetog Petra u ponedeljak, prenosi Rojters.

Papa Benedikt je prvi papa koji se odrekao funkcije otkako je Grgur XII bio primoran da podnese ostavku 1415. godine, kako bi okončao podelu unutar Katoličke crkve poznatu i kao Zapadna šizma. Ujedno je i bio prvi papa koji je dobrovoljno podneo ostavku od Celestina V 1294. godine. Papa Franja je prethodno na audijenciji u Vatikanu pozvao na “posebnu molitvu” za 95-godišnjeg papu emeritusa.

– Zamolimo Gospoda da uteši onoga koji ćutke podržava Crkvu i da ga podrži u svedočenju ljubavi prema Crkvi do kraja – rekao je poglavar Katoličke crkve.

Kardinal Gerhard Ludvig Miler je za Božić naglasio da je Benedikt još uvek mentalno sposoban. 

– Mislim da mu je, uprkos nemoći od 95 godina, dobro. On je budan i duhovno spreman da se pojavi pred svojim božanskim sudijom u svakom trenutku – rekao je Miler.

Deceniju u penziji

Otkako je podneo ostavku na papsku funkciju, Benedikt je živeo povučeno u Vatikanu. Bio je poglavar Katoličke crkve od 2005. do 2013. godine.

Jozef Racinger je rođen 16. aprila 1927. u Bavarskoj. Tokom Drugog svetskog rata služio je kao pomoćnik sveštenika u vazduhoplovstvu, nakon čega je studirao teologiju i filozofiju u Minhenu i Frajzingu i rukopoložen je za sveštenika 1951. godine. Radio je kao profesor dogmatike i fundamentalne teologije u Frajzingu, Bonu, Minsteru, Tibingenu i Regenzburgu, a potom je postao nadbiskup Minhena 1977. godine. Skoro 25 godina, kao kardinal Jozef Racinger, bio je šef vatikanske doktrinarne kancelarije, poznat kao Kongregacija za doktrinu vere pod papom Jovanom Pavlom II, a 2005. postao je njegov naslednik.

Nakon osam godina kao pontifik, on je podneo ostavku na papsku funkciju, što je do tada bilo nezamislivo. Benedikt je najavio svoju nameru da podnese ostavku 11. februara 2013. sa obrazloženjem da više nema fizičku i duševnu snagu za vođenje Crkve. Benedikt je bio i prvi papa koji se lično sastao sa žrtvama koje su zlostavljali katolički sveštenici.

Foto: Youtube/Printscreen/Vatican News/Youtube/Printscreen/13News Now

Međutim, nedavno je optužen za greške u postupanju sa napasnicima u Katoličkoj crkvi kroz objavljivanje stručnog mišljenja o tome kako se nositi sa slučajevima zlostavljanja u Minhenskoj nadbiskupiji.

U kratkom pismu objavljenom 8. februara, emeritus papa Benedikt XVI daje odgovor na izveštaj o seksualnom zlostavljanju u Minhenskoj nadbiskupiji u Nemačkoj, uključujući i nekoliko godina koliko je tamo bio nadbiskup. Ono je takođe uključivalo kratku napomenu o Benediktovoj pripremi za smrt.

– Uskoro ću se naći pred konačnim sudijom života. Iako, kada se osvrnem na svoj dugi život, mogu imati veliki razlog za strah i nemir, ipak sam raspoložen, jer se čvrsto uzdam da je Gospod ne samo pravedni sudija, već i prijatelj i brat koji je već patio zbog mojih nedostataka, pa je tako i moj advokat, moj Paraklet. U svetlu sudnjeg časa, blagodat da budem hrišćanin postaje mi sve jasnija. Daje mi znanje, i zaista prijateljstvo, sa sudijom mog života, i tako mi omogućava da samouvereno prođem kroz mračna vrata smrti. S tim u vezi, stalno se podsećam na ono što nam Jovan govori na početku Apokalipse: on vidi Sina čovečijeg u svoj njegovoj veličini i pada pred njegove noge kao mrtav. Ipak, On, stavljajući na njega svoju desnu ruku, kaže: “Ne boj se! To sam ja…”, napisao je tada Benedikt.